Apa itu Pencetak WiFi?

Walaupun pencetak memang ada yang dapat mencetak foto dan dokumen secara langsung dari kad memori, sebahagian besar pencetak mesti disambungkan ke komputer untuk berfungsi. Biasanya, pencetak moden menggunakan kabel USB untuk menyambung ke komputer atau lokasi rangkaian. Sebilangan pencetak membenarkan sambungan tanpa wayar, bagaimanapun, memungkinkan mereka mencetak bukan hanya untuk komputer tetapi juga untuk peranti berkemampuan Wi-Fi lain.

Percetakan Wi-Fi

Pencetak Wi-Fi tidak menyambung terus ke komputer seperti yang dilakukan oleh USB atau pencetak berwayar lain. Sebaliknya, pencetak ini menyambung ke rangkaian wayarles tempatan dan menjadi aset rangkaian yang tersedia untuk komputer atau peranti wayarles lain yang disambungkan ke rangkaian. Pencetak Wi-Fi memang mempunyai pilihan untuk disambungkan ke satu komputer melalui kabel USB, walaupun biasanya membatasi ketersediaan pencetak sebagai aset rangkaian.

Kelebihan

Menyambungkan pencetak ke rangkaian Wi-Fi menawarkan beberapa kelebihan. Anda tidak dibatasi oleh panjang kabel USB semasa memilih tempat meletakkan pencetak dan juga menyambungkan satu kabel yang lebih sedikit ke komputer anda. Oleh kerana pencetak Wi-Fi adalah peranti rangkaian, banyak komputer dapat menggunakan pencetak yang sama tanpa harus mengatur perkongsian pencetak pada komputer tertentu. Ini juga membolehkan anda mencetak dari mana saja dalam jangkauan rangkaian tanpa wayar, yang membolehkan anda bergerak dengan komputer riba atau peranti mudah alih dan bukan hanya dapat mencetak dari komputer desktop pegun.

Memasang Pencetak Wi-Fi

Memasang pencetak Wi-Fi biasanya memerlukan dua langkah yang berasingan. Langkah pertama adalah menyambungkan pencetak ke rangkaian, suatu proses yang melibatkan memilih atau memasukkan nama siaran jaringan pada layar LCD pencetak dan memasukkan kata laluan rangkaian jika ada. Setelah pencetak tersambung ke rangkaian, pemacu pencetak mesti dipasang pada setiap komputer yang akan menggunakan pencetak. Bergantung pada pencetak, pemacu mungkin disediakan pada cakera atau mungkin perlu dimuat turun dari laman web pengeluar.

Pencetak Bluetooth

Walaupun pencetak Wi-Fi sering dikelompokkan dengan pencetak Bluetooth sebagai pencetak "tanpa wayar", teknologi di sebalik kedua jenis pencetak ini tidak sama. Pencetak Wi-Fi menyambung ke rangkaian tanpa wayar pusat, sementara pencetak Bluetooth menyambung terus ke komputer atau peranti melalui isyarat Bluetooth. Adaptor Bluetooth juga tersedia yang membolehkan pencetak standard menyambung tanpa wayar ke komputer atau peranti berkemampuan Bluetooth lain. Oleh kerana pencetak Bluetooth bersambung terus ke komputer atau peranti dan bukannya ke rangkaian tanpa wayar, mereka tidak tersedia sebagai aset rangkaian, walaupun mereka boleh dikongsi dengan rangkaian dengan cara yang sama seperti pencetak berwayar.