Fungsi NIC

NIC, singkatan dari Network Interface Card atau Network Interface Controller, adalah peranti yang dipasang pada komputer untuk membolehkannya menyambung ke rangkaian komputer. Ia juga dikenali sebagai rangkaian atau penyesuai LAN. Walaupun terdapat standard penyambungan tanpa wayar yang lebih baru seperti teknologi Wi-Fi, pada bulan Jun 2013, NIC masih merupakan peranti rangkaian popular yang dilaksanakan pada sistem komputer.

Pembuatan

Sebilangan besar NIC, terutama yang awal, dikeluarkan sebagai kad pengembangan yang disambungkan ke penyambung pada papan induk komputer. Antara muka yang paling popular seperti PCI, atau Peripheral Component Interconnect, dan ISA, atau Industri Standard Architecture. NIC baru, bagaimanapun, disatukan ke papan induk.

Teknologi

NIC menggunakan teknologi rangkaian komputer tertentu untuk komunikasi. Standard yang paling banyak digunakan adalah Ethernet. Dibangunkan oleh Xerox untuk mematuhi standard IEEE 802.3, Ethernet paling sering digunakan dalam tiga bentuk: 10BASE-T, 100BASE-T dan 1000BASE-T. Konfigurasi ini sesuai dengan kelajuan penghantaran data masing-masing 10, 100 dan 1000 Mbps, atau megabit sesaat.

Kelebihan

Kekuatan utama NIC adalah kebolehpercayaannya. Oleh kerana biasanya dilengkapi dengan standard penghantaran data yang ditetapkan, kelajuan data tidak berubah-ubah. Tidak seperti standard penyambungan tanpa wayar seperti Wi-Fi, NIC berasaskan Ethernet khususnya stabil, selamat dan memberikan konsistensi dalam perkhidmatan rangkaian. Ia juga agak murah untuk digunakan; anda boleh bergantung sekiranya rumah anda sudah mempunyai pendawaian kabel Ethernet.

Kekurangan

Dengan NIC berwayar, anda harus memasang kabel agar tetap berada di dalam rangkaian, dan seterusnya menyebabkan kurangnya mobiliti. Juga, kabel boleh menjadi pandangan mata jika anda menginginkan cara menyambung ke rangkaian komputer yang kurang kemas. Walau bagaimanapun, terdapat NIC tanpa wayar, atau WNIC, tersedia; mereka menggunakan antena dan bukannya wayar untuk komunikasi, dan biasanya dihasilkan sebagai peranti yang serasi dengan USB.