Cara Menukar OpenOffice ke Excel

Tukarkan spreadsheet Calc OpenOffice.org ke dalam fail Microsoft Excel untuk memanfaatkan alat terbina dalam Excel. OpenOffice.org hamparan lalai ke pelanjutan fail .xsc, yang tidak dapat dibaca versi Excel tertentu. Microsoft Excel menawarkan pelanjutan fail sebelum .xls dan lanjutan fail .xlsx pasca 2007. Walaupun Calc tidak dapat menyimpan ke sambungan fail .xlsx yang baru, anda boleh menggunakan kombinasi Calc dan Excel untuk melakukan penukaran terakhir.

1

Tukar hamparan ke versi asas Microsoft Excel dari antara muka OpenOffice.org. Buka hamparan di OpenOffice.org Calc. Klik "Fail" di bahagian atas skrin kemudian pilih "Simpan Sebagai." Pilih pilihan "Microsoft Excel 97/2000 / XP" untuk menyimpan hamparan dengan sambungan .xls.

2

Tingkatkan hamparan ke versi terbaru Excel untuk memanfaatkan ciri baru. Buka hamparan di Excel, klik "Fail" dan pilih "Simpan Sebagai." Pilih pilihan "Buku Kerja Excel" pertama untuk menyimpan hamparan dengan pelanjutan .xlsx.

3

Tukarkan hamparan OpenOffice.org Calc terus dari Excel. Buka hamparan di Excel, klik "Fail" kemudian "Simpan Sebagai" dan pilih pilihan "Buku Kerja Excel" yang pertama. Beberapa versi Excel mungkin tidak mempunyai keserasian ini, dan anda mungkin kehilangan format semasa penukaran ini.