Cara Berpusat Dengan Penyunting HTML di Tumblr

Perkhidmatan hosting blog Tumblr merangkumi editor catatan blog lanjutan untuk membuat dan menyunting catatan blog Tumblr anda. Editor pos merangkumi fungsi HTML yang membolehkan anda menampal dan memformat siaran dalam mod kod reka bentuk. Untuk memusatkan teks, gambar, klip video atau objek lain dalam HTML di Tumblr, ubah pilihan pengeposan anda di menu Tetapan, dan gunakan mod HTML di editor catatan blog Tumblr setiap kali anda membuat catatan baru.

Edit Tumblr Post HTML

1

Log masuk ke akaun Tumblr anda.

2

Klik nama blog anda di bahagian atas halaman Dashboard. Klik butang "Preferences" dengan ikon gear di menu atas. Klik butang radio di sebelah "Teks Biasa / HTML" di bahagian Edit Catatan Menggunakan. Klik "Simpan Tetapan."

3

Klik Teks, Foto, Audio, Video, Petikan, Pautan atau Sembang ”di bar Catatan Baru di bahagian atas halaman blog.

4

Taipkan tajuk untuk siaran ke dalam medan Tajuk. Masukkan teks, gambar, klip video dan kandungan lain untuk catatan blog Tumblr anda di medan Pos.

5

Klik butang "HTML" di bar alat editor pos. Tumblr menukar editor pos ke mod HTML. Tatal ke bahagian kod yang mengandungi teks atau objek yang ingin anda pusatkan.

6

Ketik atau tampal segera sebelum kod yang ada. Ketik atau tampal segera setelah kod yang ada. Kod untuk imej berpusat akan kelihatan seperti contoh ini:

7

Klik butang hijau "Kemas kini" untuk mengemas kini siaran dengan kod yang diedit. Klik butang "Buat Pos" untuk menambah catatan dengan elemen berpusat.

Edit HTML Templat Tumblr

1

Klik butang "Sesuaikan Penampilan" dengan ikon kunci pas di menu di sebelah kanan.

2

Klik Lanjutan di menu sebelah kiri. Tatal ke kotak input Tambah Custom CSS (Cascaded Style Sheets).

3

Tampalkan baris kod berikut ke dalam kotak:

p {text-align: tengah}

Sekiranya kotak itu sudah mengandungi kod CSS, letakkan kod ini setelah baris terakhir kod yang ada.

4

Klik butang hijau "Simpan". Tumblr kini akan memusatkan semua catatan secara automatik.