Penjelasan Perbezaan Antara Lantai Harga & Siling Harga

Mengikut konsep penawaran dan permintaan, setiap produk akan mendapat harga jual keseimbangan. Ini adalah harga di mana penjual bersedia untuk menjual, dan pembeli bersedia untuk membeli berdasarkan nilai produk yang dirasakan atau kekurangannya. Kontroversi kadang-kadang merangkumi harga keseimbangan, bagaimanapun, terutama untuk produk yang dianggap keperluan. Dalam beberapa kes, pemerintah akan masuk untuk mencegah harga naik terlalu tinggi atau jatuh terlalu rendah.

Petua

Harga minimum adalah harga jualan serendah mungkin, di mana penjual tidak bersedia atau tidak (secara sah) menjual produk tersebut. Siling harga adalah sebaliknya - harga jualan maksimum untuk menghentikan kenaikan harga terlalu tinggi.

Perbezaan Antara Siling Harga dan Tingkat Harga

Harga minimum adalah harga minimum di mana produk dapat dijual. Di sana untuk menghentikan harga daripada turun di bawah tahap tertentu - "lantai." Mungkin contoh yang paling terkenal adalah gaji minimum. Ini menghalang eksploitasi pekerja dengan mewajibkan jumlah terendah (minimum) yang dapat dibayar oleh pekerja selama satu jam bekerja untuk membolehkannya memperoleh taraf hidup asas.

Siling harga adalah jenis kawalan harga yang lain, hanya kali ini harga tidak boleh naik dari tahap tertentu - "siling". Pemerintah biasanya menetapkan langit-langit harga untuk melindungi pengguna dari kenaikan harga yang cepat yang dapat membuat barang keperluan sangat mahal. Sebagai contoh, pemerintah negeri dapat menetapkan batasan berapa banyak galon gas yang dapat dijual dengan harapan dapat menjimatkan wang untuk pengguna dan berpotensi mendorong pertumbuhan ekonomi.

Siling Harga dan Lantai Harga Contoh

Di pasaran tertentu, permintaan mengatasi penawaran. Bilangan penyewa yang mencari pangsapuri yang berpatutan di New York City, misalnya, jauh melebihi jumlah pangsapuri mampu milik yang ada untuk disewa. Sebenarnya, ketidakseimbangan penawaran dan permintaan inilah yang mendorong kenaikan sewa. Apabila terdapat lebih banyak pemburu pangsapuri daripada ada pangsapuri, tuan tanah memilih penyewa dan pada dasarnya dapat mengenakan apa yang mereka suka. Ini berpotensi mengusir pekerja utama keluar dari bandar.

Sekarang, pemburu pangsapuri ini juga merupakan pemilih, dan ada kemungkinan mereka dapat bersatu untuk meyakinkan pemerintah untuk menahan harga sewa pangsapuri. Pemerintah melakukan ini dengan mengesahkan undang-undang pengendalian sewa, jenis langit-langit harga yang berfungsi dengan menentukan jumlah maksimum sewa yang dapat dikenakan oleh tuan tanah, atau menaikkan sewa, setiap tahun. Lebih banyak orang kini mampu menyewa apartmen di NYC, kerana tuan tanah tidak boleh mengenakan bayaran lebih dari had yang sah.

Selain gaji minimum, contoh harga yang paling umum adalah di sektor pertanian. Pemerintah sering berusaha untuk menolong petani dengan menetapkan harga jual minimum untuk tanaman gandum seperti itu. Ini memastikan bahawa petani menghasilkan cukup wang dengan menjamin harga minimum yang dapat dijual oleh barang mereka. Ideanya adalah untuk meningkatkan dan menstabilkan pendapatan ladang agar petani terus berniaga dan menghasilkan cukup makanan untuk memberi makan kepada penduduk.

Bolehkah Siling Harga Menjadi Harga Yang Lebih Tinggi?

Masalah dengan apa-apa jenis kawalan harga adalah bahawa ia dapat mencapai kebalikan dari apa yang anda ingin capai. Oleh itu, sementara had harga seperti kawalan sewa atau had harga gas mungkin menjadikan barang keperluan lebih berpatutan kepada pengguna dalam jangka pendek, faedah jangka panjang kurang jelas.

Contohnya, setelah kenaikan harga minyak yang mendadak pada tahun 1970-an, kerajaan pusat mengenakan harga siling pada petrol. Harga ditutup sehingga meletakkan lebih banyak dolar di poket pengguna, tetapi lama-kelamaan bekalan jatuh. Ternyata pengeluar minyak domestik tidak berkonsentrasi untuk mempertahankan pengeluaran kerana siling harga bermaksud mereka tidak dibayar sebanyak yang mereka mahukan untuk minyak mereka. Antara banyak akibat yang tidak dijangka:

  • Bekalan petrol jatuh dan kekurangannya meningkat. Akhirnya, pemerintah harus memperkenalkan skim penjatahan untuk menguruskan penawaran yang terhad.
  • Pemandu kenderaan telah lama menunggu petrol, menyebabkan kehilangan waktu kerja dan kehilangan gaji.
  • Ekonomi menderita kerana ketidakhadiran yang lebih besar (ketika pekerja menunggu petrol) dan produktiviti yang lebih rendah.
  • Stesen minyak kehilangan pendapatan, dan dikompensasi dengan mengenakan bayaran tambahan untuk perkhidmatan percuma sebelumnya seperti mencuci cermin depan.

Dengan kata lain, pelepasan siling harga yang sepatutnya diimbangi oleh banyak perbelanjaan baru yang dibuat oleh siling harga.

Apakah Kesan daripada Tahap Harga?

Agar harga minimum menjadi berkesan, harga mesti ditetapkan di atas harga keseimbangan. Sebagai contoh, jika harga pasaran untuk gandum adalah $ 4 per gantang, dan pemerintah memperkenalkan harga minimum $ 3 per gantang, tidak akan ada kesan. Pasaran tidak akan menjual atau membeli di bawah keseimbangan dan harga tidak akan relevan. Tetapi jika harga minimum ditetapkan pada $ 5 per gantang, maka harga gandum akan naik.

Namun, beberapa perkara boleh berlaku apabila harga minimum ditetapkan.

  • Harganya kini dinaikkan di atas keseimbangan sehingga pengguna tidak bersedia membeli seberapa banyak kuantiti. Gandum harganya lebih mahal daripada sebelumnya, jadi mereka membeli lebih sedikit produk gandum.
  • Sebaliknya, pembekal bersedia membekalkan lebih banyak daripada kuantiti keseimbangan kerana harganya telah meningkat. Mereka dapat memperoleh lebih banyak wang untuk setiap gantang yang mereka hasilkan.

Seperti yang anda lihat, ini menimbulkan masalah. Kini terdapat lebih banyak gandum yang dihasilkan daripada yang dapat ditangani oleh pasaran. Ini dikenali sebagai lebihan, dan ia dapat mewujudkan sesuatu yang disebut kerugian mati bagi masyarakat.

Kawalan Harga dan Kehilangan Berat Badan

Apa yang akan dilakukan pemerintah dengan lebihan gandum? Terdapat beberapa pilihan:

  • Mereka boleh masuk dan membeli lebihan dengan menggunakan wang pembayar cukai.
  • Mereka dapat mengawal berapa banyak gandum dihasilkan. Mereka melakukan ini dengan membayar petani untuk tidak menanam gandum, atau dengan memberi insentif kepada mereka untuk menanam sesuatu yang lain.
  • Mereka dapat memberi subsidi harga gandum, sehingga pengguna tidak membayar banyak untuk gandum yang mereka beli.
  • Mereka tidak dapat berbuat apa-apa dan membiarkan lebihan itu sia-sia. Ini bermaksud bahawa pembekal yang berjaya menjual gandum mereka akan menjadi lebih baik (kerana harga yang rendah), tetapi mereka yang tidak berjaya menjual gandum mereka akan menjadi lebih buruk (dan mungkin akhirnya bergantung pada kebajikan untuk menyokong pendapatan mereka) .

Walaupun setiap idea ini berfungsi secara teori, semuanya akan menjadi sangat cepat - seperti yang berlaku ketika siling harga diperkenalkan di pasar petrol. Kedua-dua jenis kawalan harga berpotensi menyebabkan lebih banyak masalah daripada yang mereka atasi, dan ini dikenali sebagai penurunan berat badan. Kerugian penurunan berat berlaku apabila penawaran dan permintaan tidak seimbang dan hasilnya pasaran menjadi lebih tidak cekap.

Dengan kata lain, bila-bila masa kawalan harga dilakukan untuk menggerakkan pasar dari keseimbangan, ada kemungkinan kerugian jangka panjang terhadap ekonomi. Anda boleh membezakan antara siling harga dan harga minimum dengan akibat akhirnya - kekurangan sekiranya berlaku siling harga, atau lebihan jika berlaku kenaikan harga.