Memperuntukkan Akaun Perbelanjaan ke Talian Cukai dalam Buku Pantas

Apabila anda menggunakan QuickBooks perisian perakaunan, anda boleh membuat senarai akaun ke dalam kategori yang berbeza seperti liabiliti, aset, perbelanjaan dan pendapatan. Apabila anda ingin menyemak maklumat mengenai item baris dalam program ini, anda perlu menyediakan akaun individu untuk item baris tersebut. Perkara yang sama berlaku jika anda ingin melaporkan maklumat kewangan mengenai penyata cukai - anda perlu membuat akaun khusus untuk melaporkan dan mengumpulkan data.

Membuat Akaun Baru

Untuk menetapkan akaun perbelanjaan ke garis cukai di QuickBooks, anda perlu membuat akaun baru. Buka menu "Carta Akaun" dan klik pada butang "Akaun". Kemudian pilih "Baru." Menu baru akan muncul dengan senarai jenis akaun yang boleh dipilih. Pilih "Perbelanjaan" dan klik pada butang "Teruskan". Skrin seterusnya memberi anda pilihan untuk membuat nama untuk akaun baru. Setelah membuat nama, beri tahu program QuickBooks jika akaun baru ini adalah sub-akaun. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai akaun perbelanjaan umum dengan subkategori untuk perbelanjaan yang berkaitan dengan kos bangunan, inventori atau gaji pekerja. Untuk menunjukkan bahawa akaun baru adalah sub-akaun, tandakan kotak masing-masing di skrin dan klik pada akaun paten.

Menambah Maklumat Tambahan

Setelah membuat akaun perbelanjaan baru, anda dapat merakam maklumat yang berkaitan dengan akaun tersebut. Contohnya, jika perbelanjaan berkaitan dengan polisi insurans, anda boleh memasukkan nama syarikat insurans, nombor polisi, nama ejen insurans anda dan tarikh terma polisi. Gunakan menu lungsur yang berbeza untuk membantu anda memasukkan maklumat yang sesuai untuk akaun perbelanjaan baru.

Menambah Akaun Perbelanjaan ke Talian Cukai

Pergi ke layar atau menu "Tax-Line Mapping" di QuickBooks dan pilih borang cukai yang ingin anda gunakan. Anda akan menemui menu lungsur di mana anda boleh memilih garis cukai yang sesuai dengan data akaun perbelanjaan. Setelah memilih garis cukai, gunakan menu lungsur turun untuk menetapkan akaun perbelanjaan baru yang anda buat atau yang anda buat sebelumnya.

Akaun Sedia Ada

Untuk menetapkan akaun perbelanjaan yang ada ke garis pajak di QuickBooks, buka menu "Carta Akaun" dan sorot akaun perbelanjaan yang sesuai. Klik kanan pada nama akaun dengan tetikus anda dan pilih "Edit Akaun." Kemudian pilih pilihan untuk menyesuaikan maklumat "Pemetaan Garis Pajak" dari menu yang muncul. Gunakan menu lungsur berikut untuk memilih borang cukai dan garis cukai yang sesuai.

Akauntan Anda

Sekiranya akauntan anda mempunyai akses ke data yang anda catat di QuickBooks, mungkin lebih baik jika individu ini memberikan akaun perbelanjaan ke garis cukai. Sebilangan akauntan lebih suka melakukan tugas ini sendiri kerana membantu memastikan ketepatan dan ketekalan pembukuan. Untuk mengelakkan perlunya mundur melalui data yang berpotensi tidak betul di masa depan, berunding dengan akauntan anda sebelum menyesuaikan akaun perbelanjaan dan garis cukai mereka.