Cara Mengubah Ukuran Gambar Kecil Tanpa Mereka kabur

Dengan rangkaian perisian penyuntingan grafik yang tersedia, nampaknya mungkin melakukan apa sahaja yang anda mahukan pada gambar yang anda temukan, tetapi gambar dibatasi oleh ukuran dan kualiti failnya. Apabila mengecilkan foto untuk memberikan gambar kecil di laman web anda, anda tidak akan memperhatikannya, kerana saiz yang lebih kecil menutupi masalah dari segi kualiti. Namun, apabila anda cuba memperbesar gambar kecil, hampir mustahil untuk mengelakkan gambar yang dihasilkan menjadi kabur.

Bagaimana Imej Disimpan

Setiap gambar mempunyai ukuran yang diukur dalam piksel. Apabila anda mengambil foto dengan kamera digital, misalnya, foto itu mengandungi berjuta-juta piksel. Anda boleh mengecilkan atau memperbesar foto dari kamera tanpa melihat banyak penyelewengan, tetapi anda tidak dapat melakukan perkara yang sama dengan gambar kecil. Gambar kecil adalah versi foto atau gambar yang dimampatkan dan disimpan sebagai versi kecil dari foto yang lebih besar. Sekiranya anda menyimpan foto pada 100-dengan-100 piksel dari 1000-dengan-1000 piksel, ukuran menjadi tetap apabila gambar kecil disimpan. Anda tidak boleh kembali ke 1000 -1000 piksel dari gambar kecil 100 -1-100 piksel tanpa pengurangan kualiti yang ketara; anda terjebak dengan 100 hingga 100 piksel.

Mengecilkan Gambar

Imej tidak akan kelihatan kabur semasa anda mengecilkannya. Memampatkan maklumat menjadi lebih sedikit piksel tidak menimbulkan kekaburan; proses sebaliknya - meletupkan gambar - menyebabkan maklumat dari satu piksel tersebar di beberapa piksel. Mengubah saiz gambar untuk menjadikannya lebih kecil, dalam program apa pun, mengekalkan kualiti penampilan gambar. Dalam beberapa keadaan, mengecilkan foto membuatnya tampak lebih tajam.

Membesarkan Imej

Anda boleh memperbesar gambar kecil sedikit tanpa melihat banyak kekaburan, tetapi ini bergantung pada seberapa besar saiz gambar anda. Sekiranya lakaran kecil 50 -50-50 piksel, misalnya, anda tidak boleh memperbesarnya menjadi 200-200-piksel, kenaikan 400 peratus, tanpa menyebabkannya kelihatan kabur, kerana tidak ada cukup maklumat dalam setiap lakaran kecil piksel untuk mengekalkan kualiti gambar semasa anda memperbesarnya. Anda boleh memperbesar lakaran kecil hingga 60 x 60 piksel atau mungkin sedikit lebih besar sebelum melihat penyelewengan.

Pilih Sumber Terbaik

Apabila anda memilih foto untuk diubah saiznya, pilih gambar dengan maklumat paling banyak untuk hasil kualiti terbaik. Gambar GIF hanya menggunakan 256 warna dan membuang beberapa maklumat foto, yang menghasilkan gambar yang buruk jika anda membesarkannya. Fail JPG mempunyai lebih banyak warna dan kurang pemampatan, jadi pembesarannya biasanya berfungsi lebih baik. Apabila anda mempunyai pilihan, pilih fail JPG dan bukannya GIF.