Kelebihan & Kekurangan Bukan Untung

Organisasi bukan untung mempunyai banyak tujuan dan fungsi dalam masyarakat dan mereka melayani keperluan dan kepentingan berjuta-juta orang di Amerika Syarikat dan luar negara. Walau bagaimanapun, organisasi bukan untung bukan kekurangan mereka, bermula dari masalah pendanaan hingga tekanan sosial. Walaupun menghadapi pelbagai cabaran, organisasi nirlaba dapat bertahan melalui derma wang dan derma dalam bentuk dermawan dari para dermawan dan penyokong.

Kelebihan: Komitmen Pekerja

Banyak pekerja yang bekerja untuk organisasi bukan untung mempunyai minat dan komitmen peribadi terhadap organisasi. Sebagai contoh, seorang wanita yang saudara atau rakan karibnya menghidap barah payudara mungkin mencari peluang kerjaya dengan yayasan Susan G. Komen bukan untung. Seorang ibu bapa yang anaknya aktif dalam pengakap boleh menikmati kedudukan staf dengan Boy Scouts of America. Terdapat kelebihan menggunakan pekerja yang mempercayai misi, nilai dan falsafah organisasi bukan untung. Di samping itu, pekerja yang mempunyai kepentingan peribadi mungkin mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai struktur dan proses organisasi bukan untung.

Kekurangan: Pembiayaan Terhad

Pembangunan dana dan pengumpulan dana boleh menjadi cabaran terbesar organisasi bukan untung , terutama semasa kemerosotan ekonomi dan ketika kadar pengangguran tinggi. Sebenarnya, beberapa organisasi nirlaba terpaksa menghentikan perkhidmatan kepada penduduk yang memerlukan ketika organisasi nirlaba itu sendiri kekurangan dana. Pembangunan dana juga memerlukan penulis hibah yang kompeten dengan kadar kejayaan yang agak tinggi. Mengambil khidmat penulis hibah boleh menjadi mahal dan menjadikan rintangan pembangunan dana menjadi perjudian penting.

Kelebihan: Ganjaran Intrinsik

Perkhidmatan yang diberikan oleh organisasi bukan untung memberi manfaat kepada komuniti dan segmen penduduk yang sering diabaikan atau kurang dilayan, seperti anak-anak yang kehilangan tempat tinggal. Menurut Majlis Interagensi Amerika Syarikat mengenai kehilangan tempat tinggal, kira-kira 58,000 keluarga di Amerika Syarikat mengalami kehilangan tempat tinggal pada malam tertentu. Tidak mustahil untuk mengukur kesan ketara yang boleh dimiliki organisasi bukan untung pada keluarga, tetapi faedah tidak ketara jauh melebihi nilai dolar perkhidmatan mereka .

Organisasi bukan untung dan pekerjanya menuai ganjaran intrinsik dari kepuasan membantu klien dan anggota masyarakat yang tidak berada dalam kedudukan untuk memperjuangkan diri mereka sendiri. Ini adalah kelebihan yang berbeza untuk organisasi bukan untung dan orang yang berkaitan dengan organisasi bukan untung.

Kekurangan: Tekanan Sosial

Potensi serangan balas dan sosial yang berpotensi menimpa beberapa organisasi bukan untung yang misinya dianggap ekstrem, sama ada berdasarkan kepercayaan fundamentalis atau sikap progresif. Sebagai contoh, organisasi nirlaba yang berfokus keagamaan yang tindakannya menimbulkan tindak balas emosi terhadap privasi askar yang jatuh dan keluarga mereka menerima tekanan sosial untuk menghentikan aktiviti. Organisasi progresif yang tujuannya adalah untuk menyedarkan masyarakat dan memperluas konsep kepelbagaian melalui mentakrifkan semula struktur keluarga juga menghadapi protes dan penentangan terhadap sebab dan falsafah mereka.

Kelebihan: Faedah Kewangan

Apabila organisasi mempunyai status bukan untung, terutamanya apabila diiktiraf di peringkat persekutuan oleh IRS, organisasi tersebut dapat memanfaatkan cukai dan faedah kewangan :

  • Apabila sumbangan kepada organisasi dikurangkan dari cukai, penderma mempunyai insentif untuk menyumbang.

  • Organisasi bukan untung boleh diberikan syarat dan potongan yang baik oleh tuan tanah, penyedia perkhidmatan dan syarikat runcit.

  • Badan amal awam 501 (c) (3) yang diiktiraf oleh IRS tidak perlu membayar cukai pendapatan korporat.

Kekurangan: Pemeriksaan Awam

Penyata kewangan organisasi bukan untung harus diteliti oleh orang ramai . Ini bermaksud bahawa organisasi mesti menyediakan penyata kewangannya kepada masyarakat umum: Walaupun jenis akauntabiliti ini dapat memberi manfaat, ia juga, dalam beberapa kes, dapat mengakibatkan liputan media yang tidak memuji, terutama jika organisasi tersebut mengalami cabaran kewangan atau pentadbiran . Banyak organisasi bukan untung memilih untuk secara berkala mengupah organisasi pihak ketiga untuk mengaudit buku dan operasi bukan untung untuk memastikan pematuhan dengan kod cukai dan amalan terbaik industri.

Kelebihan: Perlindungan dari Tanggungjawab Peribadi

Penggabungan sebagai syarikat bukan untung dapat melindungi pengasas, pegawai dan pekerja organisasi dari tanggungjawab peribadi atas hutang organisasi, termasuk denda dan tuntutan mahkamah. Perlindungan ini sangat penting bagi organisasi amal yang bekerja secara langsung dengan orang ramai.