Apakah Pencetak Berasaskan Web?

Pencetak berasaskan Web hanyalah pencetak yang dapat menerima dokumen melalui Internet dan bukannya sambungan langsung ke komputer. Dua kegunaan utama pencetak seperti itu adalah untuk mencetak semasa anda berada di luar pejabat dan tidak berada di dekat pencetak, dan mencetak dari peranti mudah alih seperti telefon pintar. Jangan mengelirukan pencetak berasaskan Web dengan pencetakan berasaskan Web, yang merupakan alat perisian yang digunakan untuk membuat pencetakan lebih mudah di rangkaian besar seperti di universiti.

Penerangan

Pencetak berasaskan Web secara fizikal sama dengan pencetak biasa, tetapi mempunyai kemampuan tambahan untuk menyambung ke Internet melalui Wi-Fi atau rangkaian berwayar. Seperti pencetak biasa, pencetak berasaskan Web terdapat dalam warna dan monokrom, dan dalam versi laser atau ink-jet. Bergantung pada model, anda mengirim pekerjaan untuk dicetak pada pencetak sama ada melalui aplikasi khusus, atau dengan mengirim fail ke alamat e-mel khas yang diberikan kepada pencetak.

Memilih

Perisian dan pilihan pada pencetak berasaskan Web berbeza-beza, jadi fikirkan jenis pencetakan yang akan anda lakukan sebelum memilih model terbaik untuk keperluan anda. Sebilangan pencetak berasaskan Web hanya dijalankan dengan aplikasi yang dibuat khas, atau hanya sesuai dengan aplikasi desktop tertentu seperti Google Docs. Beberapa pencetak berasaskan Web membolehkan anda mencetak dari peranti mudah alih, walaupun kadangkala memerlukan kedua-dua peranti dan pencetak disambungkan ke rangkaian wayarles yang sama. Sekali lagi, anda mungkin terhad aplikasi telefon pintar atau tablet yang boleh anda cetak.

Keselamatan

Pencetak berasaskan Web menimbulkan masalah keselamatan tambahan kerana disambungkan ke Internet. Sekiranya digunakan pada rangkaian - sama ada tanpa wayar atau berwayar - tanpa penyulitan dan perlindungan kata laluan, penggodam berpotensi mendapatkan akses ke pencetak. Bergantung pada model, penggodam dapat mengakses salinan dokumen yang dicetak pada pencetak. Dalam praktiknya, ini hanya mungkin menjadi perhatian serius terhadap serangan yang disasarkan di mana penggodam secara khusus cuba mengejar dokumen orang tertentu. Pada tahun 2011, InformationWeek melaporkan bahawa dua penyelidik keselamatan menunjukkan bagaimana celah keselamatan memungkinkan secara teorinya peretas mengakses pencetak HP melalui Internet untuk mengubah perisian operasinya dan menyebabkannya terlalu panas. Walau bagaimanapun, HP menafikan bahawa ini adalah risiko sebenar dalam praktiknya.

Percetakan Berasaskan Web

Pencetakan berasaskan web, ciri perisian yang sering digunakan pada rangkaian besar, hanyalah antara muka pengguna untuk memilih fail dari komputer dan mengirimnya untuk dicetak pada satu atau lebih pencetak di rangkaian. Antara muka pengguna boleh diakses melalui penyemak imbas Web dan bukannya perisian khas. Walaupun sesiapa sahaja yang mempunyai akses Web boleh masuk ke antara muka, pencetakan Web biasanya memerlukan nama pengguna dan kata laluan.