Cara Membuat Stub Bayar di Excel untuk Pengarah Perniagaan Baru

Hari-hari ini, jika anda bekerja untuk perniagaan, kemungkinan anda akan dibayar melalui deposit langsung. Sebagai pemilik perniagaan, menggunakan deposit langsung untuk pekerja anda menjadikan segalanya lebih mudah - tetapi anda masih perlu memberikan rintangan gaji untuk menunjukkan kepada pekerja berapa banyak gaji yang dimasukkan, serta jumlah penahanan yang dihasilkan. Sekiranya anda tidak mempunyai perkhidmatan yang secara automatik melakukan ini untuk anda, anda boleh membuatnya dengan mudah di Excel, sama ada menggunakan templat atau bermula dari awal.

Mengapa Anda Memerlukan Stub Bayar

Sama ada anda membayar dengan deposit langsung, cek kertas atau kad gaji, pembayaran gaji berfungsi sebagai sesuatu yang dapat disimpan oleh pekerja anda untuk rujukan kemudian. Sebilangan orang suka memantau dengan teliti wang yang dikeluarkan setiap tempoh pembayaran. Sebilangan yang lain lebih suka memilikinya di kemudian hari jika mungkin mereka memerlukannya untuk mengira jumlah yang mereka perolehi sepanjang tahun itu.

Sebagai pemilik perniagaan, tunggakan gaji juga melegitimasi perniagaan anda . Sekiranya stub anda kelihatan profesional, pekerja anda mempunyai keyakinan bahawa mereka bekerja untuk syarikat yang sah. Pekerja anda juga akan dapat mengawasi tunggakan gaji tersebut dan dengan cepat mengenal pasti setiap masalah yang perlu ditangani, seperti penangguhan atau penangguhan yang berlebihan sepanjang tahun.

Cara Membuat Stok Gaji

Salah satu kaedah termudah untuk membuat pembayaran gaji adalah di Excel kerana baris dan lajur membantu anda menyusun semuanya. Sekiranya anda menggunakan Word, anda harus menambahkan jadual, misalnya, di mana anda dapat melewati langkah itu dengan terus ke program spreadsheet anda. Walau bagaimanapun, sel Excel dapat membuat sesuatu menjadi lebih sukar, kerana anda harus menggabungkan sel tersebut untuk jenis pemformatan tertentu. Sebelum anda memulakan, cari contoh pembayaran gaji dalam talian dan tentukan bagaimana anda mahu produk siap anda kelihatan.

Langkah pertama anda adalah dengan membuat tempat untuk memaparkan logo dan maklumat syarikat anda. Untuk melakukan ini, tentukan berapa banyak ruang yang anda perlukan untuk setiap item dan gabungkan sel untuk membuat satu kawasan besar. Anda melakukan ini dengan memilih sel yang ingin anda gabungkan, klik kanan pada sel yang diserlahkan dan pilih Format Sel. Anda kemudian akan klik pada Alignment dan tandakan kotak di sebelah Merge Cells. Anda juga dapat mencari fungsi Gabungan pada bar alat di bahagian Penjajaran.

Buat Check Stubs di Excel

Setelah meletakkan tajuk utama anda, anda boleh membuat tajuk untuk bahagian seterusnya, yang akan memaparkan maklumat pekerja. Pada sampel, anda akan dapati bahawa tajuk ini sering berwarna. Untuk melakukan ini, sorot baris, kemudian klik kanan dan pilih Format Sel . Di sini anda boleh menambah sempadan dan memilih warna di bawah Warna Latar Belakang.

Pada tajuk, namakan lajur anda Nama Pekerja, SSN, ID Pekerja, Nombor Cek, Tempoh Bayaran dan Tarikh Bayaran. Anda boleh menukar tempat anda meletakkannya apabila anda melihat berapa banyak ruang yang diambil setiap item di bawahnya. Di bawah itu, anda akan dapat memasukkan maklumat berkaitan khusus untuk setiap pekerja.

Maklumat Bayaran Input

Setelah maklumat syarikat dan pekerja anda disiapkan, sudah tiba masanya untuk memasukkan maklumat yang cenderung menjadikan stub cek menjadi rasmi. Anda akan menyerlahkan latar belakang baris seterusnya untuk memadankan latar belakang tajuk baris untuk pekerja. Di sini anda akan memasukkan tajuk berikut: Pendapatan, Kadar, Jam, Jumlah Semasa, Potongan, Jumlah Semasa dan Tahun hingga Tarikh , atau YTD, jika anda lebih suka menyingkat.

Di bawah Pendapatan, anda akan mengetik Gaji Kasar dan memberi ruang untuk memasukkan kadar, jam dan jumlah tahun semasa untuk tempoh gaji yang berkenaan. Di bawah Potongan, anda akan membuat baris untuk FICA Medicare Tax, FICA Social Security Tax dan Federal Tax , yang disingkat jika perlu.

Di bahagian bawah rintisan gaji, anda akan membuat tajuk lajur dengan latar belakang berwarna untuk Tahun hingga Tarikh Kasar, Potongan Tahun hingga Tarikh, Bayaran Bersih Tahun hingga Tarikh, Jumlah Semasa, Potongan Semasa dan Bayaran Bersih . Satu baris angka di bawah tajuk tersebut akan menghabiskan gaji anda.

Kunci Medan Borang Anda

Pastikan anda memasukkan semua maklumat yang akan ada pada setiap pembayaran gaji, setiap masa. Ini termasuk nama dan maklumat hubungan dan tajuk dari semua jenis. Anda pasti ingin mengunci maklumat ini supaya hanya data lancar seperti nombor dan tarikh yang dapat dimasukkan, dengan tajuk sentiasa ada.

Untuk mengunci sel tertentu, cukup pilih sel yang tidak boleh berubah, kemudian klik kanan dan pilih Format Sel . Di bawah tab Perlindungan, anda akan melihat kotak pilihan untuk mengunci lembaran kerja. Kemudian anda perlu pergi ke tab Ulasan dan memilih untuk melindungi lembaran kerja atau melindungi keseluruhan buku kerja.

Simpan Sebagai Templat Baru

Sekiranya anda membuat rintisan semak di Excel, anda tidak mahu melalui proses itu setiap masa. Untuk membuatnya semudah mungkin, anda boleh menyimpan dokumen sebagai templat. Ini bermaksud sesiapa sahaja dalam pasukan anda boleh masuk dan memasukkan maklumat tanpa mempengaruhi format asal.

Untuk menyimpan buku kerja sebagai templat di Excel, anda akan bermula dengan memilih Pilihan Fail, kemudian Simpan. Di bawah Simpan Buku Kerja, anda akan menavigasi ke lokasi templat, yang biasanya C: \ Users [UserName] \ Documents \ Custom Office Templates. Dari sudut ini, templat ini dan lain-lain yang anda simpan akan muncul apabila anda memilih Fail-Baru dan membuka folder Templat Saya.

Langkah pertama itu menentukan lokasi templat lalai. Sekarang anda perlu menyimpan fail anda ke dalamnya. Pilih Fail-Eksport, kemudian Tukar Jenis Fail dan klik dua kali Templat di bawah Jenis Fail Buku Kerja. Anda kemudian akan menamakan templat anda dan pilih Simpan.

Templat Bayar Stub Excel

Kaedah termudah untuk membuat cek cek di Excel adalah dengan menggunakan templat Excel stub gaji . Terdapat banyak yang tersedia dalam talian. Anda cukup memilih rupa yang anda mahukan dan memuat turun templat ke komputer anda. Cari templat pembayaran gaji yang bersih dan ringkas untuk memudahkan pengurusannya.

Daripada templat pembayaran gaji, ia lebih baik untuk mencari templat gaji yang berinteraksi dengan pembayaran gaji anda, yang akan menjadi lebih baik. Sekiranya anda dapat menyediakan templat anda untuk mengisi secara automatik dengan data yang anda masukkan ke dalam spreadsheet gaji anda, anda akan menjimatkan masa pada entri pendua.

Jadikan Gaji Gaji Anda Rasmi

Walaupun anda mempunyai templat Excel pembayaran gaji yang sempurna , ia tidak akan lebih daripada sekeping kertas kecuali anda melakukan usaha wajar pada akhir pentadbiran. Pertama, anda perlu mengatur pembayaran gaji untuk perniagaan anda dengan membuat Nombor Pengenalan Majikan dengan IRS dan mendaftarkan perniagaan anda dengan semua pihak berkuasa pemerintah.

Walaupun anda mempunyai hak yang sah, anda tidak dapat membuat cek cek atau membayar pekerja anda tanpa semua maklumat mereka. Sebagai sebahagian daripada proses onboarding anda, anda memerlukan setiap pekerja bergaji atau sambilan untuk mengisi Borang W-4 . Kontraktor bebas akan mengisi Borang W-9 , Ini akan memberi anda maklumat yang anda perlukan untuk memproses gaji setiap tempoh gaji.

Namun, sebelum anda dapat membuat cek cek , anda juga perlu memilih tempoh pembayaran dan proses untuk menguruskan pembayaran gaji anda. Pastikan anda meneliti semua peraturan di kawasan anda yang berkaitan dengan seberapa sering anda perlu membayar pekerja anda. Anda juga perlu mempertimbangkan masalah perakaunan perniagaan anda sendiri dengan kepentingan memenuhi keperluan kewangan pasukan anda. Mungkin lebih baik untuk anda membayar setiap orang sebulan sekali, tetapi itu tidak menjadikan penyelenggaraan anggaran rumah tangga sangat mudah.