Cara Membuat Laporan Cukai Jualan di QuickBooks

Mengikuti cukai jualan syarikat anda dapat memastikan anda tidak pernah melewatkan tempoh pengiriman wang. Manfaatkan skrin Liabiliti Cukai Jualan di QuickBooks untuk membuat laporan cukai jualan. Skrin Liabiliti Cukai Jualan membolehkan anda menyesuaikan jangka masa untuk membuat laporan, memudahkan syarikat anda mematuhi jadual pengiriman cukai tempatan. Setelah membuat laporan cukai jualan, anda boleh memeriksa laporan tersebut di skrin anda atau menggunakan fungsi cetak untuk mencetaknya untuk rekod anda.

1

Klik "Urus Cukai Jualan" di sudut kanan atas tetingkap rumah QuickBooks, dan kemudian klik "Liabiliti Cukai Jualan" di bahagian Bayar Cukai Jualan.

Anda juga boleh memuatkan layar Liabiliti Cukai Jualan dengan mengklik "Vendor & Hutang" pada menu Laporan dan kemudian memilih "Liabiliti Cukai Jualan."

2

Klik menu lungsur turun dan pilih tempoh yang anda mahu laporkan laporan cukai jualan anda. Anda juga boleh memasukkan tarikh secara manual, jika tempoh pelaporan yang ingin diliputi tidak disenaraikan dalam menu lungsur.

3

Klik "Refresh" setelah memilih tarikh anda agar QuickBooks mengisi bidang laporan cukai jualan anda.

Tajuk baris dihuni oleh agensi cukai yang mesti anda bayar cukai anda. Tajuk lajur terdiri daripada Kadar Cukai, Penjualan Bercukai, Jualan Tidak Bercukai, Pungutan Cukai, dan Cukai Jualan.