Isu Pemasaran Yang Mempunyai Implikasi Etika

Piawaian etika untuk perniagaan adalah penting, terutamanya di zaman Internet di mana maklumat dapat diakses oleh sesiapa sahaja dan mungkin kekal dalam talian selama-lamanya. Pengiklanan palsu adalah masalah yang tidak asing lagi, dan kebanyakan orang perniagaan menyedari risiko tuntutan produk yang dibesar-besarkan, tetapi implikasi utamanya adalah kerana "pengawas" pengiklanan, syarikat yang terlibat dalam praktik ini mungkin ditangkap dan dihukum. Masalah lain dengan implikasi etika tidak begitu jelas, dan akibatnya - terutama bagi pengguna - mungkin serius.

Stereotaip

Kempen pemasaran sering meletakkan kumpulan tertentu dalam peranan stereotaip, seperti iklan serbuk cuci yang menunjukkan wanita sebagai suri rumah yang sibuk dengan cucian mereka, atau pemasaran sendiri yang jarang menggambarkan orang lain selain lelaki sebagai "berguna." Selain itu, kesan stereotaip yang dihasilkan oleh pemasaran komersial yang banyak adalah bahawa memiliki harta benda yang banyak akan menyebabkan kepuasan dan kebahagiaan, tetapi pesan yang bertentangan adalah bahawa pengguna tidak akan menjadi sebahagian daripada kumpulan bahagia jika dia tidak membeli produk tersebut.

Pemesejan Subliminal

Memasukkan mesej subliminal dalam bahan pemasaran adalah usaha untuk memanipulasi pemikiran pengguna. Sebuah iklan yang mempromosikan kempen George W. Bush semasa pemilihan presiden tahun 2000 melancarkan kata "tikus" selama 1/30 detik ketika mengkritik rancangan ubat preskripsi Al Gore. Tujuannya, walaupun ditolak oleh pembuat iklan, adalah untuk menyebabkan penonton mengaitkan Gore dengan pengerat.

Mengeksploitasi Paradigma Sosial

Kepekaan budaya dan etnik boleh menyebabkan kumpulan tertentu menganggap beberapa jenis pemasaran menyinggung perasaan. Contohnya, pemasaran untuk sebuah kereta mewah yang memperlihatkan pemandunya sebagai lelaki yang mampu memikat wanita yang menarik membuat sejumlah pernyataan sosial yang boleh menyinggung perasaan. Ini termasuk cadangan bahawa seorang wanita hanya mementingkan kejayaan kewangan, idea bahawa seorang lelaki memerlukan kereta mewah untuk menarik wanita impiannya, dan janji bahawa jika pengguna membeli kereta seperti itu, dia akan menjadi sangat diinginkan.

Penonton yang rentan

Dengan cara yang sama bahawa penggunaan kumpulan perkauman atau etnik dalam iklan dapat menjadi stereotaip mereka, ketiadaan penggunaan kumpulan ini dalam pemasaran dalam masyarakat berbilang etnik dapat menimbulkan masalah imej dan identiti di antara mereka yang dikecualikan. Pemasaran yang ditujukan kepada kanak-kanak, khususnya, penuh dengan risiko menyebabkan implikasi etika. Penyasaran kanak-kanak dengan makanan segera dan makanan ringan yang tidak sihat dapat menyebabkan anak-anak tidak mahu makan apa-apa lagi dan mengakibatkan kegemukan pada masa kanak-kanak.

Dissonance Pasca Pembelian

Apa yang anda lihat selalunya bukan yang anda dapat. Dissonance selepas pembelian berlaku apabila pengguna membeli sesuatu yang dipasarkan melalui pesanan mel, misalnya, dan mendapati apabila menerima barang bahawa kualitinya lebih rendah daripada harapannya. Dia biasanya dapat mengembalikan produk dengan bayaran balik, tetapi pemasar bergantung pada fakta bahawa menghantar barang kembali dan menanggung kos pos dan insurans boleh menyebabkan pembeli tidak terganggu.