Cara Memasang Netgear Wireless-N Router

Penghala wayarles Netgear menjadi popular kerana kos dan kemudahan pemasangan yang rendah. Perniagaan mendapati mereka menarik untuk alasan tersebut, serta kemampuan untuk menghubungkan banyak komputer ke Internet melalui satu sambungan utama. Penghala wayarles Netgear menawarkan keserasian dengan kebanyakan modem Internet dan penyesuai wayarles, dan ada yang menawarkan sambungan LAN sebagai tambahan kepada sambungan tanpa wayar. Penghala tanpa wayar-N Netgear dapat membantu anda membina fleksibiliti ke dalam rangkaian kawasan tempatan syarikat anda.

1

Sambungkan port Internet penghala Netgear ke modem Internet dengan kabel Ethernet yang disertakan dengan penghala.

2

Sambungkan komputer anda ke port LAN pada penghala Netgear dengan kabel Ethernet standard.

3

Nyalakan semula modem Internet dengan mematikannya dan kemudian hidupkan.

4

Pasang kabel kuasa Netgear ke penghala dan soket dinding dan hidupkan. Tunggu satu minit.

5

Hidupkan komputer. Mungkin memerlukan beberapa minit untuk sambungan selesai. Periksa status penghala Netgear. Lampu kuasa harus berwarna hijau pekat, lampu tanpa wayar harus menyala, lampu port Internet harus menyala dan lampu port LAN harus menyala untuk setiap komputer yang disambungkan ke penghala.

6

Buka penyemak imbas dan ketik "//www.routerlogin.net" (tanpa tanda petik) di kotak alamat. Tekan "Enter" untuk menyambung dan membuka dialog log masuk. Ketik "admin" di kotak ID pengguna dan "kata laluan" di kotak kata laluan.

7

Klik pautan "Setup Wizard" di panel kiri. Klik butang radio untuk pilihan "Ya" untuk membolehkan penghala mengkonfigurasi dirinya sendiri secara automatik untuk sambungan Internet yang dikesannya.

8

Klik "Terapkan" untuk menyimpan tetapan penghala dan menyambung ke Internet.