Cara Menjalankan Perniagaan Menghias Perkahwinan di Rumah

Pengantin perempuan dan bakal pengantin lelaki mereka mendapatkan bantuan daripada pelbagai profesional dalam industri perkahwinan ketika mereka merancang hari-hari besar mereka. Industri pengantin berkembang pesat, dengan Laporan Perkahwinan WETV Networks yang memetik lebih dari 2 juta perkahwinan setiap tahun dari tahun 2005-2009, tidak hairanlah kreatif, usahawan yang bercita-cita tinggi tertarik dengan industri ini. Perniagaan menghias perkahwinan dari rumah memerlukan kos permulaan yang sedikit atau tidak, tetapi memerlukan banyak perancangan.

1

Carilah kawasan di rumah anda yang boleh anda gunakan untuk menjalankan perniagaan menghias perkahwinan di rumah anda. Sekurang-kurangnya kawasan ini harus mempunyai komputer, telefon, meja, tempat duduk yang cukup untuk anda dan pelanggan anda, beberapa penyelesaian penyimpanan, seperti tong sampah dan meja besar untuk memasang hiasan.

2

Teliti industri perkahwinan untuk mengetahui jenis perkhidmatan yang disediakan oleh penghias perkahwinan dan untuk mengenal pasti trend. Jelajahi kawasan anda untuk perniagaan hiasan perkahwinan lain yang menjadi pesaing langsung anda. Cari kaedah untuk membezakan perniagaan anda.

3

Tentukan jenis perkhidmatan menghias perkahwinan yang ingin anda berikan kepada pasangan yang bertunang dan kaitkan harga dengan masing-masing.

4

Datang dengan nama perniagaan dan tanda nama untuk perniagaan menghias perkahwinan di rumah anda. Pastikan pelanggan dapat mengenal pasti jenis perniagaan yang anda jalankan dengan mudah ketika mereka melihat atau mendengar nama dan garis tanda.

5

Buat identiti perniagaan anda dengan bekerjasama dengan pereka grafik dan laman web tempatan. Anda memerlukan logo, kad nama dan reka bentuk kop surat, brosur dan laman web. Sertakan alamat web, alamat e-mel dan nombor telefon anda pada setiap bahagian pemasaran yang dibuat oleh pereka anda.

6

Kembangkan rancangan untuk memasarkan perniagaan anda yang merangkumi jaringan dengan profesional industri lain, menulis blog mengenai topik perkahwinan di laman web perniagaan anda, menghadiri pameran perdagangan perkahwinan dan menawarkan seminar kepada bakal pengantin. Aktiviti pemasaran ini akan membantu anda menjana petunjuk perniagaan.

7

Cari vendor dan pembekal terkenal yang menawarkan produk dan aksesori yang anda perlukan untuk perniagaan hiasan perkahwinan di rumah anda.

8

Mulakan portfolio yang merangkumi gambar hiasan perkahwinan yang pernah anda lakukan pada masa lalu. Gunakan untuk menunjukkan reka bentuk pelanggan semasa mesyuarat perundingan.

9

Buat kontrak yang boleh anda gunakan untuk memantapkan perjanjian perkhidmatan antara anda dan pelanggan anda. Sertakan bidang dalam kontrak untuk tarikh dan waktu acara, penerangan mengenai hiasan yang digunakan untuk acara tersebut, tema perkahwinan, maklumat hubungan untuk pasangan, maklumat hubungan perniagaan anda, syarat pembayaran, klausa tanggungan dan polisi pembatalan.

10

Jadualkan janji temu dengan bakal pelanggan dan minta mereka menemui anda di pejabat rumah anda untuk membincangkan hiasan perkahwinan mereka. Datangkan dengan cadangan dan petikan yang menggariskan perkhidmatan yang anda rancang untuk berikan. Sekiranya pelanggan bersetuju, berikan kontrak kepada mereka, mereka mesti menandatangani sebelum perkhidmatan diberikan.