Bagaimana Menjadi Vendor di Pertunjukan Kraf

Dari menjual barang buatan tangan dan alat pembuatan makanan hingga minuman, pelbagai vendor dapat dilihat di pertunjukan kraf semuanya dengan tujuan menjana wang dari tumpuan pelanggan yang dihimpunkan untuk acara tersebut. Untuk menjadi vendor di pertunjukan kerajinan biasanya merupakan proses yang mudah, bergantung pada pertunjukan, dan setelah anda mengetahui bahawa anda telah diluluskan untuk disiapkan, anda ingin memastikan anda bersedia untuk menangani tempoh acara, kos yang terlibat dan mempunyai banyak barang.

1

Pilih acara yang anda mahu menjadi vendor. Pertimbangkan ukuran acara, sama ada diadakan di dalam atau di luar rumah dan jenis kerajinan menunjukkannya. Pertunjukan yang lebih besar boleh menjadi lebih sukar untuk dimasuki sedangkan acara dengan jumlah undian rendah mungkin tidak sepadan dengan usaha dan perbelanjaan.

2

Rangkaian dengan perajin atau vendor lain untuk melihat rancangan mana yang cenderung menguntungkan atau rancangan mana yang sukar. Belajar dari pengalaman mereka dapat menjimatkan wang anda dan mengelakkan menghabiskan hari di pameran yang tidak membuat penjualan.

3

Hubungi penaja acara tersebut, sama ada sekolah, organisasi keagamaan, syarikat atau kelab untuk mengetahui kos penjualan, saiz ruang yang ada dan jika ada proses permohonan atau pendaftaran yang perlu anda lalui. Pertunjukan yang lebih besar dengan artis terkenal mungkin dinilai, artinya artis dan foto karya mereka dinilai sama ada anda akan dibenarkan menjadi vendor di pameran tersebut.

4

Selesaikan proses permohonan pada tarikh akhir dan kirimkan atau hantarkan wang, gambar dan borang sekiranya perlu. Penaja acara tersebut dapat memberitahu anda jika yuran tersebut boleh ditolak cukai untuk perniagaan anda. Tunggu jawapan mengenai penerimaan anda ke dalam rancangan atau hubungi penaja melalui telefon atau e-mel jika anda tidak menerima notis dalam masa yang ditentukan.

5

Ketahui tarikh ketibaan paling awal sebelum pertunjukan bermula. Datanglah ke acara yang disiapkan dengan meja lipat, kanopi teduh, jika diperlukan, kotak pameran, bentuk pakaian, penyangkut mantel atau barang lain yang anda perlukan untuk mempamerkan kraf atau barang anda yang dijual. Bawa inventori lebih dari cukup sehingga bilik anda tidak akan kelihatan kosong atau terpilih walaupun menjual dengan baik.

6

Lakukan pertukaran di bank tempatan anda untuk membawa anda ke acara untuk menangani jumlah pembayaran yang berbeza dari pelanggan. Semua nilai wang syiling serta bil satu dan lima dolar dapat memberi anda titik permulaan untuk setiap pertunjukan. Dapatkan sebilangan besar setiap persembahan jika cukup besar dan termasuk puluhan dan dua puluhan.

7

Bawa kad perniagaan dengan maklumat hubungan dan lokasi terkini anda serta perkhidmatan yang anda berikan. Tawarkan insentif, seperti potongan harga, pada kad untuk mendorong penjualan masa depan setelah pertunjukan berakhir. Berikan kad perniagaan kepada pelanggan yang membeli barang dan juga yang tidak sekiranya mereka melihat sesuatu yang mereka sukai, tetapi tidak membeli pada hari itu.

8

Hubungi penaja setelah pertunjukan selesai untuk mengucapkan terima kasih kepada mereka atas peluang menjual. Berunding dengan mereka mengenai kemungkinan pertunjukan pada tahun berikutnya serta mengetahui rancangan lain yang mereka tahu yang mungkin menarik bagi anda.