Pemberian dan Pinjaman Percuma untuk Wanita Hamil

Setiap tahun, berbilion-bilion dolar dikhaskan untuk kesihatan dan penjagaan wanita hamil dan bayinya di seluruh Amerika Syarikat. Sebilangan besar ini datang dalam bentuk hibah, dan wang biasanya turun dari kerajaan persekutuan ke program kerajaan dan bukan untung yang berasaskan kerajaan negeri dan masyarakat.

Pemberian Sekatan Perkhidmatan Kesihatan Ibu dan Anak Persekutuan

Dikenali sebagai Geran Blok Tajuk V MCH , dari Tajuk V Akta Keselamatan Sosial, ini adalah salah satu program pemberian dana persekutuan terbesar yang ada. Pada tahun 2017, ia membiayai penjagaan kesihatan dan perkhidmatan untuk 56 juta orang Amerika, termasuk 86% wanita hamil, 99% bayi dan 55% kanak-kanak.

Pemberian diberikan kepada agensi kesihatan ibu dan anak yang memohon dana setiap tahun. Kerajaan negeri atau tempatan mesti menyumbang sekurang-kurangnya $ 3 untuk setiap $ 4 yang disediakan oleh Geran Blok Judul V MCH, yang pada tahun 2017 menghasilkan sejumlah lebih dari $ 5 bilion untuk program kesihatan ibu dan anak. Program-program ini merangkumi, tetapi tidak terhad kepada:

 • Penjagaan kesihatan untuk ibu dan anak berpendapatan rendah
 • Imunisasi dan usaha promosi kesihatan yang lain
 • Penjagaan pranatal dan selepas bersalin untuk wanita hamil berpendapatan rendah atau berisiko
 • Talian panas bebas tol dan bantuan dalam memohon perkhidmatan Medicaid untuk wanita hamil dan ibu

Program Tabung Bantuan Kehamilan Persekutuan (PAF)

The program geran PAF dikendalikan oleh Jabatan Negara AS Kesihatan dan Pejabat Perkhidmatan Manusia untuk Kesihatan Remaja. Ia memberikan geran $ 25 juta setiap tahun kepada negeri dan organisasi suku yang melamarnya. Pemberian ini ditujukan terutamanya kepada program yang akan membantu remaja hamil dan keluarga mereka. Program merangkumi:

 • Perkhidmatan di sekolah menengah dan pusat komuniti untuk pelajar hamil atau ibu bapa
 • Perkhidmatan untuk wanita hamil yang menjadi mangsa keganasan rumah tangga
 • Program kesedaran awam untuk mengarahkan remaja dan keluarga pengasuh dan keluarga mereka untuk menyediakan perkhidmatan tempatan

Pemberian dan Bantuan di Peringkat Negeri

Program California Work Opportunity and Responsibility to Kids (CalWORKs) memberikan bantuan wang tunai kepada wanita hamil dalam 120 hari terakhir kehamilan, serta keluarga dengan anak-anak yang tidak mempunyai pendapatan atau banyak aset. Program Bantuan Wanita Hamil (PWA) Washington memberikan bantuan kewangan kepada wanita hamil berpendapatan rendah yang tidak layak untuk program bantuan negara lain.

Sebilangan besar program negeri tidak menawarkan banyak wang dan hanya tersedia untuk mereka yang sangat memerlukan. Program PWA Washington, misalnya, menawarkan geran tunai maksimum hanya $ 197 sebulan. Kriteria kelayakan merangkumi:

 • Pendapatan dan sumber yang rendah
 • Kediaman negara serta kewarganegaraan atau status orang asing
 • Tidak layak untuk program negeri lain
 • Tidak layak mendapat faedah Pendapatan Keselamatan Tambahan (SSI)

Program Bantuan Berasaskan Komuniti

Pemberian dan pinjaman khusus untuk wanita hamil di peringkat tempatan sangat jarang berlaku. Sebilangan besar sokongan datang dalam bentuk perkhidmatan dari pelbagai program yang berbeza. Ini umumnya merangkumi perkhidmatan pendidikan dan kesihatan, program pemakanan, program sokongan keluarga dan, di beberapa komuniti, lawatan dari jururawat semasa kehamilan dan untuk bulan-bulan pertama setelah kelahiran bayi.

Beberapa komuniti mempunyai program untuk membantu orang mencari tempat tidur bayi dan pakaian. Nasib baik, dalam banyak kes, terdapat khidmat masyarakat yang dirancang untuk menolong ibu mengandung mencari program dan perkhidmatan yang mereka perlukan.

Tempat-tempat lain untuk dilihat

Sebagai tambahan kepada sokongan yang khusus untuk wanita hamil, sering terdapat alternatif, bergantung pada apa yang anda perlukan. Sekiranya anda ingin kembali ke sekolah, ada hibah dan pinjaman persekutuan yang tersedia untuk lelaki dan wanita, misalnya. Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan, model perniagaan anda akan menentukan jenis bantuan kewangan yang mungkin anda layak, dan bukannya fakta bahawa anda hamil.

Sekiranya anda mencari sokongan untuk kehamilan anda, menghubungi gereja tempatan anda sering kali merupakan tempat yang baik untuk memulakannya. Ramai orang menyedari bahawa memerlukan kampung untuk membesarkan anak dan ketika seorang wanita hamil memerlukan sokongan, ada orang di luar agensi kerajaan yang senang melakukan apa yang mereka dapat.