Cara Menggunakan Microsoft Outlook untuk Menjalankan Tinjauan

Sekiranya anda perlu mengumpulkan maklum balas penting dari pelanggan anda atau hanya mengirim tinjauan pendapat kepada orang-orang di pejabat anda, anda boleh menggunakan Outlook untuk melakukan tinjauan. Outlook membolehkan anda memasukkan butang pengundian lalai atau khusus ke dalam mesej anda untuk mengajukan pertanyaan kepada penerima dan kemudian secara automatik mengesan dan mengira hasil anda, menjadikannya sebagai pilihan untuk mengumpulkan respons.

1

Buka Outlook dan buat mesej e-mel baru dengan mengklik pada butang "E-Mail Baru" di bahagian atas tab Beranda. Tuliskan e-mel untuk tinjauan anda. Pilih tab "Pilihan" di bahagian atas dan klik "Gunakan Butang Mengundi" di bawah kumpulan Penjejakan setelah anda selesai menaip mesej anda.

2

Pilih salah satu pilihan pengundian yang disediakan - “Setujui; Tolak, "" Ya; Tidak, ya; Tidak; Mungkin "atau" Custom "bergantung pada jenis butang jawapan yang anda inginkan dalam tinjauan anda. Jika anda memilih "Custom", kotak dialog Pilihan Mesej akan muncul dan anda dapat memasukkan nama butang suara anda di bidang teks "Gunakan Butang Mengundi" di bawah Pilihan Pengundian dan Penjejakan. Pisahkan setiap nama butang dengan titik koma. Klik "Tutup" untuk menyimpan entri anda.

3

Letakkan tanda centang di sebelah "Minta Resit Pengiriman" atau "Minta Resit Baca" atau keduanya jika anda ingin menambahkan lebih banyak pilihan penjejakan ke pesan anda.

4

Tambahkan bendera ke mesej tinjauan anda untuk meminta dan mengingatkan penerima untuk bertindak balas. Pilih tab "Mesej" dan klik "Tindak Lanjut" di bawah bahagian Teg. Klik "Tandakan untuk Penerima." Tentukan tarikh dan masa anda mahu peringatan automatik dihantar jika lalai tidak sesuai dengan keperluan anda. Tekan "OK" untuk kembali ke mesej e-mel anda. Masukkan penerima anda dan klik butang "Kirim" apabila sudah siap.

5

Jejak tindak balas dengan menyemak secara berkala salah satu respons e-mel yang dihantar oleh Outlook kepada anda. Ketika orang-orang menanggapi tinjauan anda, anda akan menerima mesej di peti masuk anda seperti yang diterima ketika seseorang menerima jemputan mesyuarat dari anda. Buka respons, klik pada bar mesej dan kemudian pilih "Lihat Respons Mengundi." Anda akan melihat berapa banyak orang yang memberi respons secara keseluruhan serta berapa banyak suara yang diterima setiap butang dan bagaimana setiap penerima mengundi.