Cara Memperbaiki Tiada Suara pada Papan Asus Asus

Sekiranya anda menggunakan komputer anda untuk menonton persembahan perniagaan, menyemak transkripsi audio atau bercakap dengan pelanggan melalui program sembang, tidak ada pilihan ini yang akan berfungsi jika komputer anda tidak menghasilkan suara. Papan induk komputer anda mengawal semua fungsi bunyi, jadi perkara pertama yang harus anda periksa untuk menentukan mengapa komputer anda tidak menghasilkan bunyi. Walau bagaimanapun, masalah tanpa suara mungkin tidak sama dengan motherboard ASUS anda, jadi periksa semua kemungkinan lain sebelum menentukan bahawa motherboard anda rosak.

1

Sahkan bahawa kabel audio yang betul dari casing komputer anda berada di slot yang betul pada papan induk ASUS anda. Kabel audio biasanya kabel sembilan pin dengan tulisan "Audio" di atasnya, dan lokasi di mana anda memasang kabel berbeza bergantung pada papan induk ASUS anda. Rujuk manual motherboard ASUS anda untuk mendapatkan bantuan dengan lokasi yang betul.

2

Sahkan bahawa palam pembesar suara anda berada di slot kanan di bahagian belakang papan induk. Kebanyakan motherboard ASUS mempunyai tiga slot audio di bahagian belakang: Line In, Speaker dan Mikrofon. Slot pembesar suara berwarna hijau dan sepadan dengan warna kabel pembesar suara; pasangkan kabel pembesar suara anda ke slot Pembesar suara. Sekiranya anda memasang pembesar suara anda ke slot Line In atau Mikrofon, anda tidak akan mendapat suara dari komputer anda.

3

Muat turun pemacu yang dikemas kini untuk papan induk ASUS anda dari laman web Sokongan ASUS (pautan dalam Sumber). Pemacu adalah muat turun percuma yang mengemas kini fungsi perkakasan anda. Pemacu bunyi yang dikemas kini dapat mengembalikan fungsi suara ke papan induk ASUS anda.

4

Sahkan bahawa tetapan audio yang betul terdapat di BIOS anda. Rujuk manual motherboard ASUS anda untuk mendapatkan maklumat mengenai memasukkan BIOS dan tetapan yang betul. Menetapkan semula BIOS anda ke tetapan lalai juga dapat mengembalikan suara ke komputer anda.

5

Periksa kedua pembesar suara anda dan pilihan Kawalan Kelantangan Windows 7 untuk mengesahkan bahawa pembesar suara anda dihidupkan dan suara anda tidak disenyapkan melalui Windows.

6

Gunakan sepasang pembesar suara yang berbeza, jika boleh, untuk menentukan sama ada pembesar suara anda sendiri tidak menghasilkan suara. Menguji pembesar suara anda dapat menentukan apakah masalahnya ada pada papan induk atau pembesar suara anda.