Cara Menyiapkan Alamat E-mel yang Selamat

Terutama dalam perniagaan kecil, di mana e-mel anda penuh dengan maklumat penting dan sensitif mengenai akaun, transaksi dan pelanggan yang berharga, menetapkan alamat e-mel yang selamat sangat penting untuk kejayaan dan kelancaran operasi perniagaan anda. Anda tidak perlu menyiapkan rangkaian peribadi maya atau sistem penyulitan anda untuk memastikan keselamatan e-mel anda. Sebilangan besar pelanggan e-mel utama, termasuk Google dan Microsoft, menawarkan sistem yang dienkripsi dengan selamat dan anda dapat memastikan keselamatan dan privasi akaun anda dengan beberapa perubahan mudah pada tetapan keselamatan anda.

1

Daftar untuk akaun e-mel dengan penyedia yang menawarkan sambungan selamat. Kedua-dua Gmail dan Hotmail membolehkan anda mengubah tetapan anda untuk selalu log masuk dan menggunakan e-mel anda melalui sambungan HTTPS yang disulitkan. Anda boleh mengesahkan bahawa anda menggunakan sambungan selamat dengan mencari "https," dan bukan "http" standard di bar alamat penyemak imbas Web anda.

2

Ubah tetapan anda untuk meningkatkan keselamatan.

Di Hotmail, klik pada "Pilihan" dan pilih "Lebih Banyak Pilihan." Pilih "Menguruskan Akaun Anda", klik "Butiran Akaun" dan masukkan kata laluan anda. Klik "Sambung dengan HTTPS" dan "Gunakan HTTPS Secara Automatik" di bawah Pilihan Lain dan klik "Simpan."

Di Gmail, periksa pilihan "Selalu gunakan HTTPS" di menu Tetapan Gmail anda, yang dapat diakses dari ikon roda gigi di sudut kanan atas.

3

Pilih kata laluan yang selamat, panjangnya sekurang-kurangnya 10 aksara menggunakan huruf dan nombor. Tukar kata laluan anda secara berkala dan jangan sekali-kali memberikan maklumat log masuk anda kepada pengguna lain.