Perbezaan Antara Cukai Jualan & Cukai Penerimaan Kasar

Mengendalikan perniagaan kecil melibatkan memahami bagaimana perbezaan cukai yang dikenakan kepada anda berdasarkan produk atau perkhidmatan yang anda jual. Sekiranya anda mengenakan cukai jualan kepada pelanggan anda, pendapatan anda tidak akan terjejas dengan menyerahkan jumlah tersebut kepada negeri. Sebaliknya, cukai penerimaan kasar berdasarkan kepada jumlah pendapatan anda dan secara langsung mempengaruhi keuntungan yang anda perolehi.

Cukai jualan

Cukai penjualan adalah peratusan pembelian barang dan perkhidmatan tertentu yang dibayar oleh pengguna kepada peniaga, yang kemudian mengirimkan jumlah tersebut kepada pemerintah negara bagian. Cukai itu melebihi dan melebihi harga produk, sehingga pendapatan peruncit tidak terpengaruh. Peratusan cukai berbeza mengikut daerah atau wilayah, dan beberapa negeri tidak mengenakannya sama sekali. Dengan mendapatkan lesen penjualan semula dari negeri ini, pemilik perniagaan tidak membayar cukai jualan ke atas barang borong. Biasanya, hanya pengguna akhir yang membayar cukai penjualan.

Cukai Penerimaan Kasar

Penerimaan kasar untuk perniagaan anda sama dengan jumlah hasil yang dikumpulkan, tidak termasuk pulangan dan potongan, seperti kupon atau istimewa. Penerimaan kasar tidak mengambil kira kos barang yang dijual, perbelanjaan operasi atau invois yang belum dibayar. Sebilangan bidang kuasa bandar dan negeri mengenakan cukai perniagaan ke atas jumlah penerimaan kasar yang dilaporkan. Jumlah ini berbeza untuk setiap negeri. Sekiranya anda menjalankan perniagaan dalam keadaan yang tidak mengenakan cukai jualan kepada pengguna, seperti Delaware, anda mungkin masih perlu membayar cukai penerimaan kasar.

Beza

Cukai penjualan dan cukai penerimaan kasar mempunyai pengiraan yang sama berdasarkan jumlah penjualan. Walau bagaimanapun, kedua-duanya sememangnya berbeza. Cukai penjualan dibayar oleh pengguna berdasarkan jumlah yang dibeli. Ini bukan perbelanjaan bagi pemilik perniagaan kerana jumlah yang terhutang kepada pihak berwajib tidak lebih dari apa yang telah dibayar oleh pelanggan. Sebaliknya, cukai penerimaan kasar adalah peratusan pendapatan yang dibayar oleh peniaga ke negeri ini, yang akhirnya mempengaruhi penyata untung rugi anda. Walaupun beberapa negeri tidak mengenakan cukai jualan ke atas perkhidmatan yang diberikan, anda masih mesti membayar cukai penerimaan kasar atas jumlah yang anda kumpulkan untuk perkhidmatan tersebut.

Pertimbangan

Sekiranya syarikat anda beroperasi dengan kerugian bersih, tetapi anda mempunyai pendapatan dari penjualan, anda mungkin perlu membayar cukai penerimaan kasar berdasarkan jumlah yang anda kumpulkan dari pelanggan. Anda juga boleh dikenakan cukai oleh pemerintah daerah dan bandar, selain negeri. Semasa mengembangkan rancangan perniagaan anda, hitung anggaran kos penerimaan cukai kasar dalam unjuran pendapatan dan perbelanjaan anda untuk memastikan daya maju syarikat anda.