Bagaimana Anda Mendapat Kredit Melalui LLC?

Ramai pengusaha memilih untuk mengatur perniagaan mereka sebagai syarikat berhad (LLC). Walaupun mengendalikan hak milik tunggal adalah pilihan, struktur ini mempunyai masalah tanggungjawab besar yang menjadi perhatian pemiliknya. Tetapi sebuah LLC memberikan pemilik perniagaan perlindungan yang besar terhadap tanggungjawab peribadi terhadap hutang syarikat, dan juga memberikan kelebihan cukai berbanding struktur korporat tradisional.

Setelah menyelesaikan langkah-langkah untuk mengatur perniagaan baru secara sah, adalah mustahak untuk menetapkan kredit yang terpisah melalui perniagaan tersebut. Melakukannya melindungi aset dan kepentingan pemilik perniagaan sambil memperkukuhkan nilai syarikat baru.

Kelebihan Membangunkan Kredit Perniagaan

Unsur utama LLC adalah bahawa perlindungan terhadap liabiliti hutang dapat dikompromikan jika pemilik syarikat tidak mendapat hutang dengan betul. Pelanggaran biasa termasuk penggabungan aset atau mendapatkan hutang dengan kredit peribadi.

Amalan terbaik perakaunan perniagaan menunjukkan pentingnya memisahkan kewangan peribadi dan perniagaan. Ini bukan sahaja menjadikannya lebih mudah untuk melacak hutang perniagaan, aset dan liabiliti cukai, tetapi penting untuk melindungi integriti LLC atau struktur korporat. Apabila pemilik perniagaan membayar perbelanjaan perniagaan melalui kredit peribadi, seperti kad kredit, dia membuka diri untuk menghadapi risiko untuk menanggung hutang yang timbul.

Manfaat lain dari membina kredit LLC termasuk:

Pelaporan kredit perniagaan: Menetapkan garis kredit menghasilkan data untuk agensi pelaporan kredit perniagaan. Laporan kredit perniagaan boleh menjadi penting untuk mendapatkan pinjaman dan kredit, serta merundingkan pelaburan dan perjanjian pembekal.

Akses ke produk kredit perniagaan: Terdapat banyak jenis produk kredit perniagaan yang menawarkan faedah khusus perniagaan, seperti kadar faedah yang menguntungkan, syarat pembayaran balik dan faedah istimewa seperti potongan pada produk dan perkhidmatan. Untuk memenuhi syarat untuk produk ini, pemilik LLC perlu membuat sejarah kredit perniagaan dengan mengambil pinjaman kecil atau memohon kad kredit perniagaan.

Dari masa ke masa, pemberi pinjaman dan penyedia kredit akan mengkaji laporan kredit LLC dan memperluas tawaran pinjaman yang lebih besar, kadar faedah yang lebih baik, had kredit yang lebih besar dan produk kewangan lain. Tetapi peluang ini umumnya hanya tersedia melalui sejarah pembayaran segera dan bukti tanggungjawab kewangan.

Peluang pembekal: Pembekal produk dan perkhidmatan menggunakan laporan kredit perniagaan ketika membuat penentuan tentang apakah akan memperluas kredit dan syarat pengaturan kredit itu. Di samping itu, sebilangan pembekal menggunakan sejarah kredit sebagai kelayakan untuk pelanggan. Syarikat-syarikat ini tidak lagi bekerja dengan perniagaan yang tidak memiliki sejarah kredit yang buruk atau tidak, walaupun perniagaan tersebut bersedia membayar tunai untuk produk.

Peluang pelabur: Pemilik LLC yang mengalu-alukan pelaburan luar harus sedar bahawa banyak pelabur akan mengkaji profil kredit syarikat, dan juga sejarah kredit pemiliknya, sebelum memulakan rundingan.

Mulakan Proses Pembuatan Kredit

Membangun kredit perniagaan memerlukan masa, jadi mula membina kredit untuk LLC semestinya menjadi sebahagian daripada proses permulaan anda. Berikut adalah beberapa cara untuk memulakan:

Memohon nombor pengenalan cukai perniagaan: Anda perlu memohon Nombor Pengenalan Majikan (EIN) melalui IRS. Memohon nombor ini adalah percuma dan boleh dilakukan secara dalam talian. Anda memerlukan EIN untuk tujuan pembinaan kredit perniagaan, walaupun anda tidak mengambil pekerja pada masa ini.

Periksa kredit peribadi: Tanpa laporan kredit perniagaan, sebilangan pembekal dan pelabur akan memperhatikan skor kredit dan sejarah pemilik LLC. Individu ini harus memeriksa skor kredit mereka dengan ketiga-tiga biro kredit utama dan terus mengawasinya. Sekiranya skor kredit peribadi kurang daripada biasa, pemilik harus berusaha menangani maklumat negatif mengenai laporan dan memulakan proses pembaikan kredit. Ini secara amnya merangkumi membuat pembayaran tepat pada waktunya dan meminimumkan penggunaan kredit yang ada.

Buka fail kredit perniagaan: Setiap agensi pelaporan kredit perniagaan mempunyai proses tersendiri untuk memulakan sejarah kredit bagi sebuah syarikat. Beberapa, seperti Dun & Bradstreet, membolehkan anda memulakan proses dengan mendaftarkan syarikat anda. Dun & Bradstreet membolehkan pemilik perniagaan kecil untuk memohon nombor DUNS, yang membantu dalam mengesan garis kredit dan maklumat perdagangan yang ditambahkan pada laporan anda.

Memohon kredit: Pertimbangkan jenis kredit dan produk pinjaman yang paling sesuai dengan perniagaan anda. Ini mungkin termasuk kad kredit perniagaan atau pinjaman bank. Di samping itu, anda mungkin mula meminta kredit dari pembekal perniagaan. Lama kelamaan, pemiutang, pemberi pinjaman dan pembekal anda akan melaporkan aktiviti pembayaran balik dan had kredit anda kepada agensi pelaporan kredit perniagaan.

Semak Laporan Kredit Secara Berkala

Penting bagi pemilik perniagaan kecil untuk memeriksa laporan kredit perniagaan mereka secara berkala. Ini kerana laporan kadang-kadang boleh mengandungi ketidaktepatan yang boleh membahayakan perniagaan. Setiap penyedia laporan kredit perniagaan mempunyai polisi sendiri untuk menyediakan akses ke laporan serta mencabar maklumat dan meminta pembetulan.