Mengapa iPhone 4S Saya Kehilangan Kenalan Saya?

Walaupun Apple menikmati penilaian kepuasan pelanggan yang tinggi, menurut banyak laporan, untuk produknya termasuk iPhone, itu tidak bermaksud peranti ini tidak menghadapi masalah. Satu masalah yang telah dilaporkan oleh banyak pengguna pada awal tahun 2013 adalah kehilangan semua kenalan mereka secara tiba-tiba. Tidak ada sebab yang dapat dikenal pasti untuk masalah ini, dan ia boleh berulang kapan saja tanpa amaran.

Bug di Apple

Peranti digital yang rumit, terutamanya yang berkomputer, kadang-kadang menghadapi sedikit gangguan elektronik yang menyebabkan masalah dengan operasi mereka. Bug ini boleh berlaku kerana pelbagai masalah, seperti memuat turun aplikasi yang buruk atau iOS yang rosak, atau nampaknya tidak muncul sama sekali. Senarai kenalan yang hilang adalah pepijat yang diketahui di seluruh komuniti dalam talian Apple, dan banyak pengguna iPhone 4 dan 4S melaporkan menangani masalah ini. Tidak ada yang mengetahui penyebabnya pada Oktober 2013, dan Apple belum menyelesaikan masalah ini secara rasmi.

Tanda amaran

Anda tidak akan menerima tanda-tanda amaran terlebih dahulu untuk mengetahui bahawa penghapusan kenalan ini akan dipersiapkan untuknya, tetapi beberapa tingkah laku iPhone kelihatan hampir universal ketika masalah itu muncul. Dalam hampir semua kejadian kehilangan kenalan, pengguna melaporkan iPhone mereka berkelakuan aneh, seperti menutup aplikasi secara tiba-tiba atau mengeluarkannya dari pesanan teks atau panggilan telefon. Pengguna melaporkan bahawa mereka menghidupkan semula telefon mereka dengan mematikan dan menghidupkannya, hanya untuk mengetahui senarai kenalan mereka kosong.

Memulihkan Kenalan

Setelah anda mengetahui bahawa kenalan anda telah hilang, keluarkan kekecewaan dari sistem anda, dan kemudian berusaha untuk membina semula senarai anda. Sekiranya anda menyandarkan telefon anda baru-baru ini, ini hanya masalah untuk menyambung ke iTunes atau iCloud untuk memulihkan telefon anda dari fail sandaran terkini. Sekiranya anda belum membuat sandaran baru-baru ini, atau pernah, membina semula senarai kenalan anda bermaksud memasukkan maklumat secara manual. Apabila senarai anda lengkap, buat sandaran supaya anda tidak perlu melakukannya lagi jika iPhone anda memutuskan untuk menghapusnya lagi.

Kemas kini dan Sandarkan Secara Berkala

Setelah bertahan dari penghapusan senarai kenalan yang tidak dijangka, ambil tindakan untuk bersedia sekiranya atau bila ia berlaku lagi. Sentiasa pasang versi iOS yang paling terkini untuk mengurangkan atau menghilangkan pepijat. Sandarkan iPhone secara berkala melalui iTunes atau iCloud untuk sentiasa mempunyai senarai kenalan yang dikemas kini untuk mengisi semula telefon. Simpan salinan lain dari semua kenalan anda dalam fail teks atau spreadsheet sehingga, sekiranya perkara yang tidak dapat difikirkan berlaku dan bahkan sandaran anda gagal, anda mempunyai senarai untuk mempercepat kemasukan semula maklumat tersebut.