Cara Melumpuhkan Ketuk untuk Klik pada Thinkpad

Lenovo ThinkPad, seperti komputer notebook lain, mempunyai trackpad bawaan yang berfungsi sebagai pengganti tetikus luaran. Dengan menggesek pad jejak, pengguna mengawal tindakan kursor, termasuk kemampuan untuk mengklik ikon. Pengguna dapat mengklik sesuatu dengan salah satu dari dua cara ketika menggunakan trackpad: dengan mengklik butang keras di luar trackpad atau dengan mengetuk trackpad itu sendiri. Pilihan terakhir boleh menyebabkan banyak klik yang tidak disengajakan. Nasib baik, ciri ini dapat dilumpuhkan.

1

Klik ikon "Mula" di sudut kiri bawah skrin komputer anda dan kemudian pilih "Panel Kawalan" untuk membuka kotak dialog baru.

2

Klik pautan "Perkakasan dan Suara" dan kemudian klik pautan "Tetikus" di bawah bahagian "Peranti dan Pencetak". Ini akan membuka kotak dialog "Properties Mouse".

3

Klik tab "Tetapan Peranti" dan kemudian klik butang "Tetapan" yang terletak di bawah bahagian Peranti.

4

Klik tanda "Plus" di sebelah pilihan Mengetuk untuk mendedahkan beberapa sub-pilihan. Nyahtanda kotak "Aktifkan Mengetuk". Klik "OK" untuk menyimpan perubahan anda dan kemudian klik "OK" di kotak dialog "Properties Tetikus". Pilihan ketuk untuk mengklik anda kini dilumpuhkan.