Kelebihan Menggunakan Analisis & Reka Bentuk Sistem untuk Meningkatkan Kualiti Perniagaan

Kemajuan teknologi selama-lamanya memberi peluang kepada perniagaan untuk menerapkan pengetahuan terkini di dalam bidang operasi yang berterusan. Analisis dan reka bentuk sistem digunakan untuk menyelesaikan masalah dalaman, meningkatkan kecekapan dan memperluas peluang, dan ia memberi kesan langsung pada garis bawah perniagaan. Oleh itu, menilai kelebihan adalah usaha yang bermanfaat bagi pengurus dan pemilik perniagaan.

Pendekatan yang disesuaikan

Keperluan pemprosesan data perniagaan berbeza bergantung pada jenis perniagaan dan skala operasi. Analisis sistem dan reka bentuk menguntungkan perniagaan sama ada digunakan untuk projek tertentu atau di seluruh ruang lingkup operasi perniagaan di seluruh syarikat. Menggunakan analisis dan reka bentuk sistem membantu perniagaan mengenal pasti peluang dan masalah dengan mengenali dan menilai kekuatan dan kelemahan syarikat. Dengan memberi tumpuan kepada kekuatan perniagaan sambil mencari peningkatan berterusan dalam bidang kelemahan membolehkan perniagaan meningkatkan kualiti secara menyeluruh.

Bersaing

Menurut The Ohio State University Fisher College of Business, semakin banyak perniagaan mesti mencari jalan untuk bersaing di peringkat global. Dalam banyak situasi, ini melibatkan pengembangan dan pelaksanaan e-commerce secara besar-besaran. Analisis dan reka bentuk sistem sangat penting dalam situasi di mana integrasi sistem maklumat multinasional diperlukan. Antara kelebihan bersaing di peringkat global adalah peningkatan kawasan liputan pasaran, yang secara amnya menghasilkan peningkatan keuntungan.

Jenis Penggunaan

Analisis yang sedang berjalan untuk mengubah komponen sistem yang tidak terbukti berkesan dan untuk meningkatkan reka bentuk juga meningkatkan kualiti perniagaan kerana kaedah yang sudah lapuk dihentikan dan prosedur baru dilaksanakan. Analisis dan reka bentuk sistem dapat digunakan untuk meningkatkan prosedur dalam menangani piutang, dalam menyiapkan dan melaksanakan anggaran dan dalam menjadwalkan proyek biasa atau satu kali. Analisis dan reka bentuk sistem juga dapat digunakan untuk mengenal pasti, mengembangkan dan memasarkan produk baru serta mengenal pasti dan memasuki pasaran baru dengan produk yang ada dan baru.

Keuntungan

Urusan perniagaan adalah menjana wang. Kelebihan jelas menggunakan analisis sistem dan reka bentuk untuk meningkatkan kualiti perniagaan adalah peningkatan keuntungan. Produk berkualiti rendah atau tidak berkualiti boleh membawa kesan buruk kepada perniagaan dari masa ke masa. Reputasi semakin berkurang. Perbelanjaan yang dilakukan dengan mengulang tugas mengikis keuntungan. Pesaing boleh bergerak ke wilayah penjualan syarikat. Manfaat sistem bersepadu merangkumi tahap kawalan kualiti yang lebih tinggi dan kos pengeluaran yang lebih rendah dengan menyelaraskan proses pemprosesan data dan pengeluaran. Seorang jurutera sistem dapat melaksanakan reka bentuk yang kompleks untuk menyelesaikan pelbagai pekerjaan pengeluaran yang rumit di sepanjang barisan pemasangan yang luas.