Apakah Perbezaan Antara Kad Wi-Fi pada Laptop & Router?

Kad dan penghala Wi-Fi komputer riba berada di sisi berlainan duit syiling peribahasa yang sama. Jadi perbezaan mereka tidak banyak mengenai apa yang memisahkan mereka, tetapi mengenai peranan mereka yang berbeza yang membantu mereka bekerjasama sehingga anda - pemilik perniagaan dalam perjalanan - dapat mengakses Web dan mengurus perniagaan.

Disambiguasi

Perkataan "router" mempunyai makna yang luas dalam dunia teknologi. Walau bagaimanapun, untuk tujuan anda - terutamanya dalam konteks kad Wi-Fi - penghala adalah peranti gabungan yang merapatkan lalu lintas antara dua rangkaian dan merutekan data ke pelbagai komputer, telefon pintar dan tablet berwayar atau tanpa wayar. Penghala seperti itu biasanya terdapat di rumah, pejabat dan di tempat panas Wi-Fi di kedai kopi tempatan, lapangan terbang dan tempat lain. Mengenai kad Internet Wi-Fi, ini mungkin dari syarikat telefon bimbit, yang sering disebut "kad udara", atau dari penyedia perkhidmatan yang didedikasikan untuk membuat hotspot Wi-Fi.

Kad Wi-Fi

Kad Wi-Fi menyambung ke komputer riba anda sama ada di port USB anda atau slot kad yang lebih luas. Kad ini umumnya ditujukan ke rangkaian Wi-Fi tertentu, jadi untuk menggunakannya, anda mesti berada dalam rangkaian isyarat Internet tanpa wayar yang dikhaskan untuk rangkaian tersebut. Dengan cara ini, kad Wi-Fi bertindak sebagai penerima dan pemancar. Ia menerima isyarat tanpa wayar dan berkomunikasi dengan rangkaian tanpa wayar, yang membolehkan anda mengakses Web dengan komputer riba anda.

Penghala

Penghala tanpa wayar adalah apa yang memberi isyarat Internet tanpa wayar ke kad Wi-Fi komputer riba anda, dan inilah yang menerima arahan dari komputer riba anda, menyampaikannya ke Internet. Penghala bertindak sebagai orang tengah yang bertanggungjawab untuk menghantar mesej ke dan dari dua pihak - komputer riba dan Internet anda. Kad Wi-Fi inilah yang membolehkan komputer riba anda berkomunikasi dan bertindak sebagai salah satu pihak tersebut. Ia bukan orang tengah.

Penggunaan

Webopedia laman web teknologi menyatakan bahawa kebanyakan kad Wi-Fi terdapat dalam bentuk peranti berasaskan USB, dan kelihatan serupa dengan pemacu kilat USB. Apabila anda memasangkannya ke komputer riba dan berada dalam jangkauan rangkaian Wi-Fi yang dirancangnya, maka kad Wi-Fi secara automatik akan menghubungkan anda ke Internet - dengan bantuan penghala tanpa wayar yang berada di sekitarnya. Bergantung pada kad, anda seharusnya dapat menyambung pada kelajuan mulai dari 11Mbps dan 54Mbps.