Cara Membuat Iklan Agensi Pelancongan

Sama ada anda membuat risalah, iklan paparan, iklan laman web atau sepanduk, anda akan menghadapi persaingan yang ketara dari syarikat lain. Iklan yang berjaya menunjukkan kepada pelanggan mengapa mereka harus menempah perjalanan dengan perniagaan anda dan bukannya memilih syarikat lain atau mengendalikan urusan itu sendiri. Ini bermaksud membuat iklan yang tidak hanya bermaklumat tetapi juga menarik.

Gunakan Grafik

Apabila orang menempah perjalanan, mereka sering memilih destinasi berdasarkan bagaimana idea perjalanan membuat mereka merasa. Grafik memanfaatkan perasaan tersebut dan mendorong calon pelanggan untuk menghubungi agensi anda. Contohnya, jika anda menjual percutian bulan madu, sertakan gambar atau grafik yang mengundang perasaan santai dan romantik. Untuk mengiklankan percutian keluarga, gunakan gambar anak-anak yang bermain-main untuk melayari pelanggan.

Pilih untuk Memikat Diri

Foto-foto yang anda gunakan dalam iklan perjalanan semestinya menarik minat penonton anda. Gambar pemandangan setiap hari tidak akan menarik perhatian mereka seperti pemandangan perairan jernih, air terjun berkilauan, matahari terbenam yang menakjubkan, gunung bersalji salji dan festival yang berwarna-warni. Pertimbangkan destinasi terbaik yang ditawarkan dan gunakan gambarnya di iklan anda. Sebagai contoh, iklan untuk tujuan bandar dapat menampilkan foto cakrawala kota pada waktu malam, kerana cahaya terang kota besar dapat menimbulkan kegembiraan dan minat.

Sertakan Garisan Menggoda

Selebaran, iklan laman web atau iklan surat khabar dapat menunjukkan nama lokasi yang diiklankan, tetapi ini mungkin tidak cukup membuktikan minat pelanggan yang berpotensi. Untuk meningkatkan minat mereka, tambahkan satu atau dua baris yang memberitahu calon pelanggan mengapa mereka ingin berkunjung. Contohnya, anda boleh menggunakan satu atau dua ayat yang dibuat dengan baik untuk menyatakan bahawa destinasi pelancongan sesuai untuk pengembara atau pencinta. Anda juga dapat mendedahkan bahawa destinasi adalah tempat yang sesuai untuk santapan dan teater, pesta dan perjudian sepanjang malam, atau menjelajahi lokasi bersejarah.

Jadikannya Berwarna-warni

Iklan yang tidak menggunakan warna mungkin tidak menarik perhatian sebanyak yang anda mahukan. Orang terbiasa melihat banyak iklan setiap hari dan mengabaikannya. Memilih skema yang berwarna tetapi tidak menarik untuk iklan anda boleh membuat calon pelanggan mendapat perhatian. Tukar warna yang anda gunakan dan bereksperimen dengan format yang berbeza untuk brosur, iklan paparan dan sepanduk untuk mengelakkan pelanggan anda membosankan. Namun, selalu gunakan logo yang sama untuk membantu mendorong pengiktirafan perniagaan perjalanan anda.

Mendedahkan Perniagaan Anda

Pelanggan berpotensi mempunyai banyak syarikat pelancongan yang boleh dipilih. Berikan alasan mengapa pelanggan perjalanan memilih perniagaan anda dalam iklan anda. Sekiranya anda pakar dalam urusan perjalanan yang sangat diperibadikan atau percutian saat-saat terakhir, sebutkan perkara itu dalam iklan anda. Sekiranya anda adalah pihak berkuasa dalam perjalanan pengembaraan, beri tahu bakal pelanggan. Begitu juga, jika anda pakar dalam menempah perjalanan untuk kumpulan dan memastikan percutian tanpa gangguan, anda dapat menarik pelanggan dengan menyebutnya di iklan anda.

Sertakan Maklumat Perhubungan

Malah iklan pelancongan yang paling menarik tidak akan membantu perniagaan anda sekiranya pelanggan tidak dapat mengetahui cara menghubungi anda. Permudahkan mereka dengan meletakkan nama perniagaan dan maklumat hubungan anda dengan jelas. Sebilangan orang hanya akan menyerah sekiranya mereka perlu menggali maklumat ini. Di samping itu, syarikat anda mungkin mendapat keuntungan jika anda memberikan beberapa pilihan hubungan, seperti nombor telefon, alamat surat dan alamat e-mel.