Cara Membuat Gmail Menjadi Autoresponder

Gmail memberikan pilihan untuk menjawab secara automatik mesej yang diterima semasa anda pergi. Menetapkan autoresponder boleh berguna semasa anda berada di luar pejabat. Banyak perniagaan kecil tidak mempunyai anggaran untuk staf sokongan untuk mengarahkan e-mel, jadi dengan cara untuk memberi tahu pelanggan anda bahawa anda tidak tersedia akan meningkatkan hubungan pelanggan anda. Autoresponder tidak memerlukan banyak masa untuk disiapkan dan dapat disiapkan secara dalam talian, walaupun anda menggunakan klien e-mel desktop. Laluan e-mel melalui sistem dalam talian Gmail, jadi setiap pilihan yang anda tetapkan dalam talian mempengaruhi bagaimana pelanggan e-mel desktop anda menerima surat.

1

Log masuk ke akaun dalam talian anda melalui laman web rasmi Gmail. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda untuk log masuk ke akaun e-mel dalam talian.

2

Klik ikon "Gear" di sudut kanan atas antara muka e-mel. Kemudian, klik pilihan "Tetapan" dari menu lungsur yang muncul.

3

Klik pilihan butang radio "Vacation Responder On" yang terletak di bawah tab "Umum".

4

Pilih pilihan untuk siapa yang akan menerima mesej automatik. Anda boleh mencentang kotak "Hanya Kirim Respons kepada Orang di Kenalan Saya" atau "Hanya Kirim Respons kepada Orang di Domain Anda." Sekiranya anda tidak memilih sebarang pilihan, semua pengguna akan menerima mesej tersebut.

5

Tulis teks autoresponder anda di kawasan "Mesej" yang terdapat di bahagian autoresponder. Tulis dalam subjek di kawasan "Subjek".

6

Masukkan tarikh mula di kotak "Hari Pertama" dan kemudian klik kotak pilihan di sebelah pilihan "Tamat" dan masukkan tarikh berakhir. Sekiranya anda tidak mahu autoresponder berakhir, biarkan kotak pilihan itu tidak dicentang.

7

Pilih butang "Simpan Perubahan" untuk mengekalkan tetapan anda.