Apakah Model Perniagaan eBay?

Memulakan perniagaan eBay sering kali berlaku secara tidak sengaja. Seseorang memutuskan untuk membuat sejumlah wang tambahan atau membersihkan rumah, dan dia meletakkan barang-barang yang tidak diingini dari sekitar rumahnya untuk dilelong di eBay. Apabila barang-barangnya terjual dengan baik, dia menyedari dia boleh memulakan perniagaan menjual banyak lagi barang dalam talian. Setelah kehabisan barang keperluan rumah anda sendiri untuk dijual, anda perlu mula mencari sumber produk lain untuk dijual. Apabila anda mencapai tahap ini, anda mempunyai beberapa model perniagaan eBay untuk dipilih.

Jualan Yard

Membeli produk berkualiti, unik atau langka di penjualan halaman dan pasar lambak adalah langkah seterusnya yang biasa bagi banyak pemula eBay. Sekiranya anda tinggal di sebuah bandar besar, anda mungkin dapat menjumpai barang-barang yang percuma untuk dijemput, dan mungkin terdapat penjualan atau lelong harta tanah biasa yang diiklankan di surat khabar. Mengunjungi penjualan ini boleh menggembirakan, dan mencari tawaran yang sangat baik atau barang yang jarang berlaku sangat menggembirakan. Pada mulanya anda mungkin membayar lebih banyak untuk item daripada yang anda melelong di eBay, tetapi dengan masa dan pengkhususan, anda akan belajar bagaimana melihat tawaran terbaik atau penjual tawar harga.

Penghantaran

Model perniagaan konsainan eBay membawa produk kepada anda dan bukannya anda harus keluar dan memburu mereka. Dengan model perniagaan ini, anda beriklan secara tempatan untuk produk berkualiti yang ingin dijual oleh orang lain. Mereka membawa barang-barang itu kepada anda dan anda memutuskan sama ada ia akan dijual dengan baik di eBay. Sekiranya anda menentukan bahawa mereka berpotensi, maka anda membuat perjanjian pengiriman dengan penjual. Perjanjian konsinyasi menyatakan bahawa anda akan membayar mereka peratusan dari harga lelong jika dan ketika barang tersebut dijual. Anda mengambil gambar, membuat senarai lelong, dan menangani pembayaran dan penghantaran, jadi bahagian harga jualan anda harus cukup tinggi untuk menampung perkhidmatan tersebut.

Kedai eBay

Kedai Ebay membolehkan anda menubuhkan kedai dalam talian yang menjual produk pada harga yang ditetapkan, dan bukannya membenarkan orang membuat tawaran dalam format lelong. Model perniagaan ini disukai oleh banyak pengusaha eBay kerana mereka dapat menentukan berapa banyak keuntungan yang akan dihasilkan oleh setiap produk yang mereka jual. Banyak eBayers menggabungkan penjualan kedai eBay dengan penjualan lelong kerana banyak pembeli lebih gemar "memenangkan" lelong.

Penghantaran secara drops

Model perniagaan eBay dropshipping sering digunakan dengan kedai eBay, untuk menyediakan produk untuk penjualan langsung. Model perniagaan ini tidak memerlukan anda menyimpan produk di rumah atau lokasi perniagaan anda. Sebagai gantinya, anda mencari rakan kongsi yang membawa barang yang anda ingin jual dan anda membuat akaun perniagaan dengan mereka. Kemudian setiap kali item dijual di eBay, anda memberikan maklumat pesanan kepada dropshipper. Anda membayar harga borong yang lebih rendah kepada syarikat dropshipping, dan perbezaan antara kos dan harga yang dibayar oleh pelanggan adalah keuntungan anda. Model ini popular kerana anda dapat menetapkan margin keuntungan tanpa perlu menangani pembungkusan dan penghantaran.

Pemborong

Pemborong kadang-kadang disebut sebagai penjualan lot atau penjualan pukal. Model perniagaan eBay ini memberi tumpuan kepada penjualan produk secara pukal dan bukannya secara individu, dan produk tersebut biasanya dijual kepada pemilik perniagaan eBay yang lain. Anda mungkin mendapati penjualan harta tanah atau lelong di kawasan anda cenderung menjual barang-barang tertentu secara pukal misalnya, seperti 1,000 buku dengan harga satu sen. Daripada membuat 1,000 lelong berasingan, lebih mudah dan cepat untuk menjual keseluruhan lot dengan harga yang sangat rendah, seperti 5 sen setiap satu termasuk penghantaran.