Cara Mengemukakan Aduan Dengan Yahoo

Mesin pencari dirancang untuk membawa hasil yang paling relevan untuk permintaan carian anda, tetapi beberapa hasil tersebut mungkin melanggar undang-undang harta intelek. Sekiranya anda mendapati harta intelek syarikat anda disiarkan secara tidak sah di laman web, anda mungkin perlu membuat aduan kepada mesin pencari sehingga mereka tidak lagi mengembalikannya sebagai hasil yang relevan. Yahoo mempunyai proses yang membolehkan anda memaklumkan hasil carian yang melanggar Akta Hak Cipta Milenium Digital dan anda boleh menggunakannya untuk melindungi karya berhak cipta anda.

1

Draf surat yang ditujukan kepada ejen hak cipta Yahoo di:

Hak Cipta Ejen c / o Yahoo Inc. 701 First Avenue Sunnyvale, CA 94089

2

Terangkan jenis bahan yang disalin, seperti teks, video, fail audio atau yang lain.

3

Berikan URL hasil carian di Yahoo serta istilah carian yang anda gunakan dan URL halaman yang melanggar. Berikan maklumat hubungan untuk pemilik laman web pelanggaran, jika anda dapat menemuinya.

4

Sertakan alamat, nombor telefon dan alamat e-mel anda.

5

Masukkan pernyataan bahawa anda mempunyai kepercayaan yang baik bahawa penggunaan yang dipertikaikan tidak dibenarkan oleh pemilik atau sesiapa sahaja yang mewakili pemiliknya. Masukkan pernyataan lain dalam surat, "dibuat di bawah hukuman sumpah palsu, bahawa maklumat dalam Notis itu tepat dan bahawa anda adalah hak cipta atau pemilik harta intelek atau diberi kuasa untuk bertindak atas nama hak cipta atau pemilik harta intelek," menurut Dasar Hak Cipta dan Harta Intelek Yahoo.

6

Tandatangan surat itu. Setelah anda mengemukakan satu permintaan kepada Yahoo dengan salinan sah tandatangan anda, yang diterima melalui faks atau surat biasa, anda boleh menghantar salinan atau kemas kini melalui e-mel atau melalui telefon.

7

Hantar surat itu ke Yahoo. Penyerahan aduan pertama anda hendaklah dihantar melalui pos biasa ke Ejen Hak Cipta, c / o Yahoo Inc, 701 First Avenue, Sunnyvale, CA 94089, atau melalui faks ke (408) 349-7821. Anda boleh mengemukakan aduan berikutnya melalui telefon ke (408) 349-5080 atau melalui e-mel ke [email protected] Jangan menghantar lampiran semasa anda menghantar aduan melalui e-mel.