Apakah Persekitaran Kerja Pereka Dalaman?

Pereka dalaman mencipta ruang dalaman yang berfungsi dan indah. Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja, terdapat sejumlah 40,120 pereka dalaman yang bekerja di Amerika Syarikat pada tahun 2010. Pereka ini memperoleh gaji rata-rata $ 52,100, dengan pereka dengan gaji tertinggi memperoleh $ 84,900 atau lebih setiap tahun. Persekitaran kerja untuk pereka dalaman boleh berbeza-beza kerana pereka cenderung bekerja di rumah dan bangunan yang berbeza untuk setiap projek yang disiapkannya.

Majikan

Pereka dalaman berfungsi dalam pelbagai tetapan yang berbeza. Biro Statistik Tenaga Kerja menunjukkan bahawa beberapa pereka bekerja untuk syarikat besar dan biasanya melakukannya di persekitaran pejabat yang selesa dan terang. Pereka boleh bertemu dengan pelanggan di pejabat mereka atau di rumah pelanggan. Secara amnya, mereka akan bertemu di kedua-dua tetapan untuk mengadakan rundingan. Tempat mereka bertemu dengan pelanggan sering bergantung pada ketersediaan pelanggan dan apa yang paling sesuai untuk pelanggan tersebut.

Melancong

Pereka dalaman juga boleh melakukan perjalanan dengan kerap. Sebilangan pereka melakukan perjalanan hanya dalam atau luar negara, tetapi mereka yang lebih dikenali dan mendapat permintaan tinggi boleh melakukan perjalanan ke seluruh negara untuk bertemu dengan pelanggan atau menghadiri pameran perdagangan. Biro Statistik Tenaga Kerja melaporkan bahawa pereka dalaman kadang-kadang pergi ke lokasi pembuatan di mana bahan yang mereka bekerjasama dihasilkan. Mereka juga kerap pergi ke bilik pameran dan pusat reka bentuk.

Jam

Sebilangan besar pereka dalaman biasanya tidak bekerja pada waktu perniagaan biasa. Waktu pereka dalaman serupa dengan banyak pekerjaan di bidang penjualan. Pereka biasanya bekerja mengikut jadual pelanggan mereka dan mungkin bertemu dengan mereka di rumah mereka selepas berjam-jam untuk mengadakan rundingan. Mereka juga mungkin harus bekerja berjam-jam untuk mengawasi pekerjaan yang diselesaikan di rumah pelanggan atau di gedung pejabat dan tempat lain di mana pereka memberikan perkhidmatan bagi pihak pelanggan.

Kepakaran

Persekitaran kerja pereka dalaman sangat bergantung pada bidang pengkhususannya, menurut Bellvue College. Kolej menunjukkan bahawa beberapa pereka bekerja terutamanya untuk kedai runcit dan mungkin mendapati diri mereka bekerja di persekitaran runcit sebagai hasilnya. Yang lain bekerja untuk firma seni bina dan mungkin mendapati diri mereka bekerja di persekitaran pejabat dengan arkitek dan profesional lain dalam industri itu. Yang lain bekerja untuk syarikat dan mungkin bekerja dalam suasana pejabat korporat. Pendek kata, tidak ada dua pereka yang biasanya mempunyai persekitaran kerja yang sama kerana masing-masing melakukan pelbagai jenis pekerjaan. Malah mereka yang melakukan kerja yang serupa akan mendapati bahawa persekitaran kerja mereka berbeza dari persekitaran sesama pereka dari semasa ke semasa.

Maklumat Gaji 2016 untuk Pereka Dalaman

Pereka dalaman memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 49,810 pada tahun 2016, menurut Biro Statistik Buruh AS. Pada akhir yang rendah, pereka dalaman memperoleh gaji 25 peratus $ 36,760, yang bermaksud 75 peratus memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini. Gaji persentil ke-75 adalah $ 68,340, yang bermaksud 25 peratus mendapat lebih banyak. Pada tahun 2016, 66,500 orang bekerja di AS sebagai pereka dalaman.