Cara Membuat Invois di OpenOffice

OpenOffice adalah rangkaian produktiviti pejabat percuma yang banyak digunakan oleh pemilik perniagaan kecil sebagai alternatif untuk membeli perisian seperti Microsoft Office dan Wordperfect Office. Seperti mana-mana rangkaian produktiviti, OpenOffice mempunyai semua alat yang anda perlukan untuk menjalankan pejabat termasuk persembahan, pangkalan data, gambar dan program dokumen teks umum. Pemproses kata, OpenOffice Writer, dirancang untuk membuat pembuatan pelbagai dokumen termasuk invois proses yang mudah. Anda hanya perlu mencari templat invois yang telah dirancang dan menyesuaikannya agar sesuai dengan keperluan anda.

1

Pergi ke halaman utama OpenOffice.org dan muat turun suite OpenOffice. Pilih "Saya Ingin Muat turun OpenOffice.org", klik anak panah dan ikuti arahan pada skrin. Sekiranya anda sudah mempunyai OpenOffice di komputer anda, langkau langkah ini.

2

Klik butang "Mula" atau bola, klik "Semua Program", cari "OpenOffice.org" dan pilih "OpenOffice Writer" dari pilihan menu OpenOffice.

3

Pergi ke laman Web Templat OpenOffice untuk mencari templat invois. Dari dalam Writer, pilih "File", kemudian "New", dan kemudian "Templat dan Dokumen" untuk membuka tetingkap Templat dan Dokumen - Templat Saya. Klik pautan "Dapatkan Lebih Banyak Templat Dalam Talian ..." untuk membuka laman Web Templat OpenOffice.org di penyemak imbas Internet anda.

4

Ketik "Writer Invoice" di bidang pencarian templat dan klik "Search" untuk membuka halaman templat invois yang boleh dimuat turun.

5

Semak hasil carian invois sehingga anda menemui invois yang anda suka. Klik "Gunakan Ini" untuk pergi ke halaman muat turun SourceForge.net dan kemudian tunggu fail tersebut dimuat turun secara automatik ke komputer anda, atau ikuti petunjuk pada skrin agar penyemak imbas khusus anda selesai.

6

Klik "File" di Writer, pilih "Open," cari templat yang tersimpan di komputer anda, pilih file dan kemudian klik butang "Open". Sekiranya Writer ditutup dan anda menyimpan fail di desktop anda, klik dua kali ikon fail untuk membuka Writer dan dokumen.

7

Tambahkan logo perniagaan anda ke invois. Pilih "Masukkan", kemudian "Gambar" dan kemudian "Dari Fail ..." Cari dan pilih fail gambar logo anda dan kemudian klik "Buka" untuk memasukkannya ke dalam invois. Klik dan seret logo anda ke bahagian atas atau bawah halaman.

8

Ganti sebarang contoh maklumat syarikat dengan maklumat anda sendiri. Sorot teks contoh dengan kursor anda, tekan "Padam" pada papan kekunci anda dan kemudian taipkan maklumat anda.

9

Taipkan nama pelanggan dan maklumat hubungan, butiran untuk produk atau perkhidmatan yang anda jual dan harga yang dipersetujui di bidang yang ada.

10

Pilih "Fail" dan kemudian "Simpan Sebagai ..." setelah selesai membuat invois. Masukkan nama file di jendela Save As yang muncul, pilih lokasi di mana Anda ingin menyimpan file dan pilih format file dari menu drop-down "Save as Type". Setelah selesai, klik butang "Simpan".