Kesan Konflik Dalam Organisasi

Semasa organisasi berusaha untuk mencapai matlamat mereka, mereka sering menghadapi cabaran yang mesti mereka atasi sebagai satu pasukan. Cabaran meninggalkan ruang untuk konflik antara anggota, organisasi lain, komuniti dan pihak lain yang terlibat dalam misi organisasi. Walaupun "konflik" sering mempunyai konotasi negatif, kesan konflik dalam organisasi boleh menjadi positif dan negatif.

Kebimbangan Kesihatan Mental

Konflik dalam organisasi boleh menyebabkan anggota menjadi kecewa jika mereka merasa seolah-olah tidak ada penyelesaian yang dapat dilihat, atau jika mereka merasakan bahawa pendapat mereka tidak dikenali oleh ahli kumpulan lain. Akibatnya, anggota menjadi tertekan, yang memberi kesan buruk kepada kehidupan profesional dan peribadi mereka. Anggota organisasi mungkin mengalami masalah tidur, hilang selera makan atau makan berlebihan, sakit kepala dan menjadi tidak dapat didekati. Dalam beberapa keadaan, ahli organisasi boleh mengelakkan perjumpaan untuk mengelakkan diri daripada mengalami tekanan dan gejala yang berkaitan dengan tekanan.

Penurunan Produktiviti

Apabila sebuah organisasi menghabiskan sebahagian besar waktunya untuk menangani konflik, para anggota meluangkan masa untuk tidak fokus pada tujuan utama yang ditugaskan untuk dicapai. Konflik menyebabkan anggota kurang memberi tumpuan kepada projek yang sedang dijalankan dan lebih banyak lagi untuk bergosip mengenai konflik atau melampiaskan kekecewaan. Akibatnya, organisasi boleh kehilangan wang, penderma dan akses ke sumber penting.

Kesan Perolehan Pekerja

Anggota organisasi yang semakin kecewa dengan tahap konflik dalam organisasi boleh memutuskan untuk mengakhiri keahlian mereka. Ini amat merugikan apabila anggota adalah sebahagian daripada lembaga eksekutif atau ketua-ketua jawatankuasa. Setelah ahli mula keluar, organisasi harus merekrut anggota baru dan melantik pemangku ahli lembaga pengarah. Dalam kes-kes yang melampau, di mana beberapa ahli keluar atau lembaga eksekutif turun, organisasi berisiko dibubarkan.

Peningkatan Konflik dan Kekerasan

Apabila konflik meningkat tanpa perantaraan, situasi sengit mungkin timbul antara anggota organisasi. Malang, tetapi konflik organisasi boleh menyebabkan keganasan di kalangan anggota, mengakibatkan masalah undang-undang bagi anggota dan kemungkinan organisasi.

Memberi inspirasi kepada Kreativiti untuk Menyelesaikan Masalah

Nasib baik, sebilangan anggota organisasi memandang konflik sebagai peluang untuk mencari penyelesaian kreatif untuk menyelesaikan masalah. Konflik dapat memberi inspirasi kepada ahli untuk mencetuskan idea, sambil meneliti masalah dari pelbagai perspektif.

Kongsi Dan Hormati Pendapat

Semasa anggota organisasi bekerjasama untuk menyelesaikan konflik, mereka lebih bersedia untuk berkongsi pendapat dengan kumpulan tersebut. Konflik juga boleh menyebabkan anggota mendengar secara aktif ketika mereka berusaha untuk mencapai tujuan organisasi.

Meningkatkan Komunikasi Masa Depan

Konflik dapat menyatukan ahli kumpulan dan membantu mereka saling mengenali antara satu sama lain. Dari mempelajari pendapat masing-masing mengenai topik yang relevan dengan pertumbuhan organisasi hingga memahami gaya komunikasi pilihan setiap anggota, konflik dalam organisasi dapat memberi anggota alat yang diperlukan untuk menyelesaikan konflik dengan mudah di masa depan.

Kenalpasti Ahli Baru

Di dalam organisasi, ahli-ahli secara aktif mengambil bahagian dalam setiap perjumpaan, menikmati berkhidmat di beberapa jawatankuasa dan mempunyai pendapat mengenai setiap topik yang dibincangkan oleh kumpulan. Terdapat juga ahli yang nampaknya tidak banyak menyumbang kepada kumpulan dan lebih banyak memerhatikan daripada bercakap. Konflik dalam organisasi dapat memberi inspirasi kepada anggota yang biasanya diam untuk meningkatkan dan menunjukkan kemahiran kepemimpinan mereka dengan menawarkan penyelesaian yang bermakna untuk masalah yang dihadapi oleh kumpulan tersebut.