Cara Mencatat Pinjaman yang Diterima dalam QuickBooks

Syarikat yang memberikan pinjaman dan ingin mengesan pembayaran dengan QuickBooks boleh membuat akaun Aset Lain sekiranya pinjaman tersebut harus dilunaskan dalam jangka masa lebih dari satu tahun. Sekiranya pinjaman perlu dilunaskan dalam tahun semasa, buat akaun sebagai Aset Semasa Lain. Setelah akaun pinjaman dibuat, anda dapat mengesan pembayaran yang dibuat untuk pinjaman dan sebarang faedah yang dikenakan pada baki asal. Untuk memastikan akaun anda teratur, anda harus terlebih dahulu membuat akaun aset baru untuk mengesan pinjaman.

Buat Akaun Pinjaman

1

Klik menu "Daftar" dan "Carta Akaun."

2

Klik butang "Akaun" dan "Baru".

3

Klik medan "Jenis" dan pilih "Aset Semasa Lain" jika pinjaman dijadualkan untuk pembayaran sepanjang tahun ini. Klik "Aset Lain" jika pinjaman harus dibayar pada tahun semasa.

4

Klik "Teruskan" dan lengkapkan butiran pinjaman. Sertakan nama pinjaman, seperti Pinjaman: (Nama Syarikat atau Individu). Tambahkan Keterangan dan sama ada sub-akaun dari akaun lain. Juga, pilih menu lungsur turun "Talian Cukai" untuk memilih borang cukai untuk dikaitkan dengan akaun. Masukkan jumlah ke dalam baki Pembukaan dan klik "OK."

Catat Pembayaran Pinjaman

1

Klik menu "Perbankan" dan "Buat Deposit."

2

Pilih pembayaran yang ingin anda kaitkan dengan akaun jika tetingkap Pembayaran ke Deposit dibuka. Sekiranya Tetingkap Buat Deposit terbuka, masukkan nama pelanggan yang melunaskan pinjaman di ruangan Diterima Daripada.

3

Masukkan Akaun Aset yang anda buat untuk pinjaman di medan Dari Akaun.

4

Masukkan pembayaran pelanggan di lajur Jumlah.

5

Tambahkan lagi nama pelanggan di lajur Diterima Daripada.

6

Masukkan akaun yang anda gunakan untuk mengesan pendapatan faedah ke dalam bidang "Dari Akaun".

7

Masukkan mana-mana bahagian pembayaran yang akan menarik minat di lajur Jumlah. Anda boleh menggunakan akaun "Pendapatan Faedah" yang disenaraikan di bawah Jenis Pendapatan Lain, kecuali anda mempunyai akaun khusus untuk mengesan faedah pinjaman ini.

8

Klik "Simpan & Tutup" untuk menyimpan dan menutup tetingkap transaksi.