Cara Mencari Slogan Yang Tanda Dagangan

Slogan terbaik di dunia tidak akan membantu perniagaan anda jika sudah mempunyai tanda dagang. Tempat pertama untuk mencari slogan bertanda dagang adalah pangkalan data kerajaan persekutuan, tetapi seharusnya bukan yang terakhir. Syarikat boleh memiliki cap dagang tanpa mendaftarkannya dalam pangkalan data. Untuk mencari tanda dagang yang tidak berdaftar, anda juga perlu mencari slogan dan frasa iklan di peringkat tempatan.

Apa yang Boleh Dagangan Dagangan?

Sebelum meluangkan masa untuk mencari slogan tanda dagang, sahkan kata yang anda pilih layak mendapat tanda dagang. Di bawah undang-undang tanda dagangan semasa, beberapa slogan tidak akan memotong:

  • Ungkapan umum seperti "roti bakar segar."
  • Ungkapan yang secara palsu menyiratkan hubungan dengan orang terkenal, institusi atau simbol nasional.
  • Frasa menipu: "Keju Denmark Terbaik" tidak terbang jika keju anda berasal dari Wisconsin.

  • Sebilangan besar penerangan geografi ("Bank Pertama Omaha"), walaupun mereka benar.

Terdapat pengecualian dan kes khas, jadi jika anda ragu-ragu, berbincanglah dengan pengacara tanda dagangan. Sekiranya frasa konsep pertama anda tidak memenuhi syarat untuk merek dagang, sumbangkan idea sehingga anda menemui sesuatu yang lebih baik.

Pangkalan Data Persekutuan

Pendaftaran persekutuan dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS (USPTO) adalah perlindungan terkuat yang boleh dimiliki tanda dagangan. Tanda tidak berdaftar hanya boleh dilaksanakan di kawasan yang anda jalankan; tanda dagangan berdaftar terpakai di mana sahaja. Sekiranya perniagaan telah mendaftarkan slogan anda sebagai tanda dagang, ia boleh menuntut anda walaupun ia berada di seberang negara.

Anda boleh membuat carian dalam talian melalui laman web USPTO. Sekiranya anda mendapati bahawa syarikat di tempat kerja anda telah mendaftarkan frasa ini, anda tidak bernasib baik. Sekiranya ia adalah industri yang benar-benar terpisah - pendaftaran untuk syarikat kejuruteraan, katakan, dan anda mengajar tarian ballroom - USPTO mengatakan bahawa anda mungkin jelas.

Cara Lain untuk Mencari

Semasa mencari, jangan hanya memeriksa perkataan yang tepat. Walaupun slogan anda tidak sama dengan yang ada di pangkalan data, mungkin slogan anda cukup dekat untuk melanggar hak pemiliknya. Sekiranya anda tidak pasti sama ada slogan yang anda pilih bertentangan dengan slogan yang anda temui, berbincanglah dengan pengacara tanda dagangan. Anda juga boleh mengemukakan permohonan pendaftaran; USPTO tidak akan memberitahu anda ya atau tidak kecuali anda membuat permohonan.

Tanda Dagangan Common-Law

Oleh kerana tanda dagangan common-law hanya berlaku di kawasan geografi yang terhad, anda hanya perlu meneliti slogan untuk tempat-tempat di mana anda merancang untuk berniaga. Walau bagaimanapun, lebih sukar untuk mencari jenis slogan cap dagang ini kerana tidak ada pangkalan data untuk tanda-tanda common-law. Untuk memastikan slogan itu tersedia, anda perlu menggunakan pelbagai sumber:

  • Nyatakan pangkalan data untuk tanda dagangan berdaftar negeri.

  • Internet: Cukup masukkan slogan anda di mesin carian dan melihat apa yang muncul mungkin memberi anda jawapan.
  • Iklan: Syarikat hanya boleh memiliki tanda dagang jika menggunakannya untuk perniagaan. Membaca surat khabar tempatan atau Halaman Kuning mungkin muncul iklan yang menggunakan slogan "anda".
  • Kes mahkamah dan rekod perniagaan.

Bergantung pada anggaran anda, anda mungkin ingin membayar bantuan undang-undang profesional untuk melakukan carian tanda dagangan. Dengan cara itu, anda boleh yakin bahawa anda memiliki slogan anda, bebas dan jelas.