Bolehkah EIN merangkumi beberapa nama perniagaan palsu?

Sebuah syarikat tunggal boleh beroperasi dengan nama yang berbeza melalui penggunaan nama rekaan. Sama ada anda menggunakan satu nama fiksyen atau puluhan, selagi anda kekal sebagai syarikat tunggal, anda boleh menggunakan satu Nombor Pengenalan Majikan.

Bagaimanakah Nama Fiktif Berbeza dengan Nama Sah?

Seperti yang dinyatakan dalam istilah ini, nama rekaan adalah nama yang anda gunakan untuk menjalankan perniagaan tetapi bukan nama rasmi dan sah syarikat anda. Nama rekaan juga disebut sebagai nama yang diandaikan, nama dagang atau DBA (untuk "menjalankan perniagaan sebagai"). Menurut Usahawan, nama rekaan sangat biasa dalam perniagaan. Sekiranya mereka tidak tersedia, maka seseorang yang memiliki tiga restoran, misalnya, harus mengendalikan semuanya dengan nama yang sama atau menubuhkan syarikat yang terpisah untuk setiap restoran. Walaupun nama itu rekaan, adalah idea yang baik untuk memilih nama yang tidak digunakan oleh perniagaan lain.

Cara Mendaftar Nama Perniagaan Fiktif

Persatuan Perniagaan Kecil mempunyai pelbagai alat berguna untuk mendaftarkan nama perniagaan rekaan anda. Pendaftaran akan berbeza mengikut kawasan dan negeri anda. Terdapat empat cara utama untuk mendaftarkan nama perniagaan.

  1. Nama Entiti , ini adalah nama perniagaan anda kerana ia didaftarkan di negeri anda. Biasanya, anda tidak boleh memilih nama yang sudah digunakan di negeri anda.

  2. Tanda Dagangan , ini bermaksud mendaftarkan nama perniagaan anda dengan Pejabat Tanda Dagangan dan Paten. Ini memberikan pengiktirafan dan perlindungan nasional untuk nama perniagaan anda.

  3. DBA , Ini adalah nama perniagaan anda kerana didaftarkan secara tempatan di bandar, daerah atau negeri anda. Terdapat sedikit perlindungan yang ditawarkan, ini hanya membolehkan anda beroperasi di bawah DBA.

  4. Nama Domain , ini adalah alamat laman web anda. Ini adalah cara untuk menyokong jenama anda dan melindungi nama perniagaan anda daripada digunakan secara terbuka oleh orang lain.

Cara Mendapatkan Nombor Pengenalan Pekerja

Mana-mana syarikat yang diperbadankan, mempunyai pekerja atau memenuhi kriteria lain yang ditetapkan oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri mesti mempunyai Nombor Pengenalan Majikan. EIN mengenal pasti syarikat itu kepada IRS dengan cara yang sama seperti nombor Jaminan Sosial yang mengenal pasti individu. Malah syarikat yang tidak diharuskan memiliki EIN boleh memilih untuk mendapatkannya. IRS memberikan nombor ini berdasarkan nama rasmi perniagaan - bukan nama rekaan apa pun yang digunakannya. Sekiranya anda memerlukan pertukaran nama EIN, anda harus memfailkan nama baru dengan IRS.

Bolehkah Saya Menggunakan Pelbagai Nama Perniagaan Fiktif?

Sebuah syarikat boleh menggunakan satu EIN di beberapa unit dengan beberapa nama rekaan, selagi unit tersebut tidak ditubuhkan sebagai perniagaan yang terpisah secara sah. IRS mementingkan urusan kewangan syarikat secara keseluruhan - upah yang dibayarnya kepada pekerjanya, cukai yang ditahannya daripada gaji mereka dan cukai yang dibayarnya sendiri - bukan dengan nama apa pun yang digunakannya di bahagian depan kedai atau kad perniagaannya. Anda boleh mempunyai banyak DBA di bawah satu syarikat tunggal, atau beberapa nama perniagaan di bawah satu syarikat.

Nama-nama rekaan adalah masalah negara, bukan masalah persekutuan; kebanyakan negeri memerlukan perniagaan untuk mendaftarkan DBA mereka supaya pengguna, pengawal selia dan yang lain dapat mengenal pasti siapa yang memiliki perniagaan.

Bilakah saya Memerlukan EIN Baru?

Apabila syarikat menukar nama rasminya, syarikat mesti mengemas kini maklumat dengan IRS, tetapi tidak semestinya memerlukan EIN baru. EIN baru menjadi perlu sekiranya perniagaan mengubah struktur organisasinya, seperti kepemilikan tunggal menjadi syarikat, dan dalam keadaan tertentu yang ditentukan oleh IRS. Sekiranya syarikat membuka bahagian, kedai atau cawangan baru, EIN baru biasanya tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, jika mewujudkan anak syarikat - entiti yang terpisah dan berbeza dari segi undang-undang - maka anak syarikat itu memerlukan EIN sendiri, walaupun syarikat itu dimiliki sepenuhnya oleh syarikat induk.