Bagaimana Agensi Kakitangan Berfungsi

Agensi kepegawaian, juga disebut sebagai agen temp, dapat membantu merapatkan jurang bagi orang yang terjebak antara pekerjaan atau untuk perniagaan yang perlu mengisi pangkat tetapi mengalami kesukaran untuk mencari pekerja yang berkelayakan. Agensi sementara mempunyai pasukan pekerja dengan pelbagai kemahiran yang ada. Proses pengambilan pekerja sesuai untuk kedua-dua pekerja dan perniagaan kerana agensi kakitangan mengendalikan banyak dokumen.

Fungsi untuk Perniagaan

Bagaimana agensi pekerja bekerja berbeza-beza dari agensi ke agensi, tetapi syarikat perkhidmatan pekerjaan sementara menangani pengambilan dan pemberhentian kerja, serta cukai pekerjaan seperti gaji, Medicare dan Jaminan Sosial, menurut inc.com. Biasanya, pelanggan hanya perlu menentukan jumlah pekerja yang diperlukan, jangka masa yang mereka perlukan dan kadar per jam, yang dapat dirundingkan.

Fungsi untuk Pekerja

Bagi pekerja, agensi kakitangan berusaha mencari pekerjaan yang sesuai. Sebahagian besar masa agensi hanya menawarkan pekerjaan sementara kerana pelanggan mempunyai keperluan bermusim. Sebagai calon pekerja, anda mendaftar dengan agensi dan mengkaji kelayakan dan kemahiran anda, dan agensi itu mencari perniagaan yang dapat menggunakan pengalaman anda.

Bayaran

Agensi kakitangan memperoleh wang dengan mengenakan bayaran kepada pelanggan untuk jumlah pekerjaan yang dilakukan oleh pekerja. Selalunya agensi menerima jumlah yang sama dengan pekerja, menurut Nasihat Pencari Kerja. Untuk jawatan yang mahir, agensi kakitangan mungkin akan membuat lebih banyak daripada pekerja.

Jenis agensi pekerjaan lain, seperti perunding atau perekrut, adalah untuk perniagaan yang ingin mendapatkan bantuan tetap. Konsultasi pekerjaan membantu calon pekerja mencari pekerjaan sebagai ganti pemotongan gajinya tetapi tidak menawarkan jaminan pekerjaan; banyak negeri telah melarang agensi kakitangan jenis ini, menurut collegegrad.com

Agensi eksekutif adalah perniagaan eksklusif yang mencari bakat daripada menerima permohonan, dan mengenakan bayaran kepada majikan untuk perkhidmatan mereka.

Kebaikan

Majikan sering suka mengambil pekerja sementara kerana mereka biasanya tidak menerima faedah tambahan, seperti insurans kesihatan dan rancangan persaraan, menurut Employment Spot. Pekerja sementara cenderung memerlukan latihan yang lebih sedikit kerana mereka dihantar ke syarikat kerana mereka sudah memiliki kemahiran tertentu. Syarikat juga dapat mengelakkan banyak tuntutan penamatan dengan menggunakan agensi kakitangan.

Sebaliknya, pekerja mendapat jadual yang lebih fleksibel dan sering dapat mengambil masa yang lama kerana mereka tidak bersekutu dengan satu syarikat. Temp dapat mengasah kerajinan mereka atau mengembangkan yang baru di beberapa lingkungan yang berbeza.

Potensi

Dalam keadaan yang jarang berlaku, pekerjaan sementara dapat menyebabkan tawaran pekerjaan sepenuh masa oleh pelanggan, menurut Jobseekers Advice. Sekiranya pekerja sementara menerima tawaran pekerjaan, agensi boleh mengenakan bayaran kepada peratusan dari gaji tahunan bagi hak untuk menggaji pekerja tersebut. Banyak agensi merangkumi peruntukan untuk melindungi senario ini.