Bagaimana Memulakan Perniagaan Kerja Kayu Kecil

Sekiranya rakan dan keluarga selalu memuji kemahiran membuat kayu anda, anda mungkin pernah mempertimbangkan untuk menjual ciptaan anda kepada orang ramai. Walaupun tidak semua orang ingin beralih dari hobi ke perniagaan, banyak orang mendapat kepuasan dalam menghasilkan wang melakukan sesuatu yang mereka benar-benar nikmati.

Tentukan Niche

Sebagai tukang, anda mungkin akan mendapat kejayaan paling besar dalam membuat ceruk produk tertentu. Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk membuat perabot, perhiasan, hiasan rumah, atau bahkan objek keagamaan seperti plak atau manik-manik. Anda mungkin memutuskan untuk berpindah ke kawasan lain pada akhirnya, tetapi semasa anda memulakan, anda mungkin lebih mudah menjadikan nama anda sebagai pencipta di dalam niche.

Penyelidikan Sumber Borong

Sebagai pekerja kayu yang berpengalaman, anda mungkin menyedari banyak syarikat yang membekalkan bahan dan alat yang anda perlukan. Syarikat-syarikat ini mungkin menawarkan syarat borong yang menarik kepada pelanggan perniagaan. Teliti syarikat secara dalam talian, atau hubungi mereka secara langsung, untuk mengetahui polisi mereka mengenai diskaun borong, minimum pembelian dan syarat pembayaran.

Anda juga harus meneliti pembekal yang tidak menjual secara langsung kepada pengguna tetapi hanya memborong produk secara langsung kepada pemilik perniagaan. Syarikat-syarikat ini mungkin lebih sukar dicari, dan mungkin mempunyai syarat yang lebih ketat untuk membuat akaun borong, tetapi mereka mungkin menawarkan rangkaian bahan berkualiti yang lebih luas dengan harga yang lebih rendah.

Membangunkan Rancangan Perniagaan

Sebaik sahaja anda mempunyai visi mengenai jenis produk yang ingin anda jual dan mempunyai idea mengenai kos menghasilkannya, anda boleh mula mengembangkan rancangan perniagaan. Rancangan perniagaan adalah penting, walaupun anda berhasrat untuk menjaga perniagaan anda kecil. Untuk satu perkara, rancangan perniagaan dapat membantu anda tetap mengikut sasaran anda. Di samping itu, jika anda memutuskan untuk mengembangkan perniagaan anda dan ingin mendapatkan pembiayaan daripada pelabur atau pemberi pinjaman, anda perlu membuat rancangan perniagaan supaya sumber pendanaan dapat membuat keputusan mengenai bekerja dengan anda.

Rancangan perniagaan anda harus merangkumi perihal perniagaan dan tujuan anda. Ia juga mesti memberikan unjuran kewangan untuk beberapa tahun ke depan, yang memperincikan kos untuk memulakan perniagaan anda dan juga anggaran pendapatan sehingga syarikat anda boleh mencapai tahap impas. Akhirnya, ia juga harus merangkumi maklumat mengenai permintaan dan pasaran untuk jenis produk yang anda harapkan untuk dijual.

Mendirikan Bengkel

Bengkel anda akan menjadi tempat perniagaan anda. Mempunyai bengkel khusus sering mustahak untuk mewujudkan perniagaan kraf yang berjaya:

Jaga alat dan bahan dengan selamat: Bengkel berasingan yang boleh dikunci dan dilindungi akan melindungi alat dan bahan anda daripada pencurian dan vandalisme. Perlu diingat bahawa barang seperti alat tangan, kayu dan bahan lain dapat dijual dengan mudah, menjadikan semua barang ini sangat menarik bagi pencuri.

Keseimbangan kerja-kehidupan: Ramai orang yang menjalankan perniagaan sendiri mendapati bahawa mempunyai bidang yang terpisah untuk aktiviti kerja membantu mereka mengekalkan keseimbangan kerja-kehidupan yang sesuai.

Profesionalisme: Sekiranya anda merancang untuk bekerja dengan pelanggan pada pesanan atau pesanan khusus, mengadakan bengkel anda sendiri akan membuktikan profesionalisme anda dan meningkatkan keyakinan pelanggan terhadap amalan perniagaan anda.

Cukai: Mungkin ada beberapa kelebihan cukai untuk memiliki ruang yang dikhaskan sepenuhnya untuk operasi perniagaan anda.

Organisasi Perniagaan, Pelesenan, Insurans

Bercakap dengan peguam anda mengenai kaedah terbaik untuk mengatur struktur undang-undang perniagaan anda. Pilihan merangkumi kepemilikan tunggal, perkongsian, syarikat terhad atau bahkan syarikat standard. Peguam anda dapat menyemak rancangan dan matlamat anda dan mencadangkan struktur yang melindungi aset anda semasa anda mengembangkan perniagaan kayu.

Setelah anda mengatur perniagaan anda, anda pasti ingin mendapatkan lesen dan izin yang sesuai untuk beroperasi. Dalam kebanyakan kes, ini akan menjadi proses yang mudah, terutamanya jika anda merancang untuk beroperasi di luar rumah anda. Sekiranya anda tidak pasti dengan apa lesen dan izin yang anda perlukan, hubungi pejabat Pentadbiran Perniagaan Kecil di kawasan anda.

Pertimbangan lain ialah insurans liabiliti perniagaan. Walaupun tidak mungkin ada yang cedera oleh produk anda, insurans liabiliti dapat melindungi rumah, simpanan dan keluarga anda sekiranya timbul masalah. Sebagai tambahan, insurans perniagaan akan melindungi anda sekiranya pelanggan yang mengunjungi ruang kerja anda cedera. Ejen insurans perniagaan yang berpengalaman dapat membantu anda memilih polisi atau polisi yang memenuhi keperluan anda.

Petua

Sekiranya anda merancang untuk bekerja di luar rumah, beritahu ejen insurans anda mengenai perkara ini. Dalam banyak kes, anda memerlukan penunggang perniagaan rumah dengan insurans pemilik rumah atau penyewa untuk dilindungi sepenuhnya. Penunggang ini umumnya mudah diperoleh dan tidak mahal.

Tempat Jualan Penyelidikan

Anda perlu mencari tempat untuk menjual produk anda. Banyak tukang, termasuk pekerja kayu, mulai menjual langsung kepada pengguna di pasar kraf. Pilihan lain termasuk kedai runcit tempatan yang menjual hiasan rumah, dan juga platform dalam talian seperti Etsy. Anda mungkin perlu mencuba menjual melalui beberapa platform pada mulanya, untuk menentukan yang paling sesuai untuk anda dan produk anda.

Buat Bahan Pemasaran

Kad perniagaan boleh menjadi alat pemasaran yang paling berkesan yang dimiliki oleh pengrajin. Sekiranya seseorang melihat karya anda dan menyukainya, berikan kad itu dan beritahu mereka bahawa anda mempunyai perniagaan. Membentuk laman web dengan gambar profesional karya anda yang berkualiti tinggi juga merupakan idea yang bijak.

Sekiranya anda memilih untuk menjual produk anda di pameran, beri maklumat untuk mendapatkan maklumat hubungan orang yang berhenti di gerai anda. Anda boleh memberitahu mereka sama ada melalui e-mel atau surat siput ketika anda akan berada di acara lain. Walaupun pendekatan ini memerlukan masa untuk membuahkan hasil, anda akhirnya dapat mengembangkan basis pelanggan yang tidak hanya membeli produk anda, tetapi merujuk kepada perniagaan baru kepada anda.