Bagaimana Menetapkan Semula Kata Laluan Facebook Saya Jika Saya Tidak Dapat Menjawab Soalan Keselamatan

Biasanya, menetapkan semula kata laluan Facebook anda hanyalah masalah mengesahkan identiti anda melalui e-mel atau menjawab serangkaian soalan keselamatan. Namun, jika anda tidak mempunyai akses ke e-mel yang berkaitan dengan akaun Facebook anda dan anda tidak dapat mengingati jawapan yang anda berikan, satu-satunya pilihan lain adalah mendapatkan sedikit bantuan dari "kenalan yang dipercayai" anda.

Kenalan yang Dipercayai

Kenalan yang dipercayai ialah rakan Facebook yang anda tetapkan sebagai garis hidup sekiranya anda lupa maklumat akaun anda. Ini adalah pilihan terakhir untuk memulihkan akaun anda jika anda tidak ingat soalan keselamatan anda. Namun, satu-satunya cara untuk menyediakan pilihan ini adalah dengan menyediakan kenalan yang dipercayai sebelum anda terkunci. Sekiranya anda belum mengaturnya terlebih dahulu, anda tidak dapat mengakses akaun anda sehingga anda ingat jawapan kepada soalan keselamatan atau kata laluan anda.

Mendapatkan bantuan

Pada "Lupa kata laluan anda?" halaman, ikuti arahan dan pilih kenalan dipercayai yang anda ingin meminta bantuan. Facebook kemudian memberikan URL yang mesti anda berikan kepada rakan anda. Pada halaman itu, rakan anda akan menerima kod yang mesti dia berikan kepada anda. Akaun anda akan tersedia 24 jam setelah anda memasukkan kod di halaman pemulihan akaun. Facebook menyatakan bahawa waktu tunggu tambahan ini berfungsi sebagai langkah keselamatan tambahan untuk akaun anda.