Bagaimana Memulakan Perniagaan Kafe Siber

Siber, atau Internet, kafe adalah tempat berkumpul bagi mereka yang ingin memeriksa e-mel, berbual dalam talian, bermain permainan dalam talian dan luar talian atau bagi mereka yang hanya ingin bertemu rakan dalam suasana santai. Kafe siber biasanya menawarkan makanan dan minuman untuk meningkatkan keuntungan dan untuk mewujudkan tempat pertemuan yang ingin dikunjungi oleh pelanggan. Menyediakan tempat yang selamat untuk orang menggunakan komputer boleh menyebabkan perniagaan menguntungkan.

1

Buat rancangan perniagaan untuk kafe siber anda. Pada bahagian pertama, gariskan jenis perkhidmatan komputer dan makanan dan minuman untuk ditawarkan kepada pelanggan. Seterusnya, peralatan linventori dan kos permulaan, insurans perniagaan dan izin diperlukan. Pada bahagian ketiga, catat cara memasarkan kafe siber anda dan katalog semua tugas pengurusan dan pekerja di bahagian keempat.

2

Daftarkan perniagaan dengan pejabat setiausaha negara anda. Anda mungkin perlu mendaftarkan perniagaan dengan pejabat kerani daerah di daerah anda. Memohon lesen perniagaan melalui pejabat kerani daerah atau dengan menghubungi pejabat pentadbiran perniagaan kecil tempatan anda. Memohon nombor pengenalan majikan (EIN) yang diberikan oleh IRS. Sertakan nombor ini pada semua borang penyata cukai negeri dan persekutuan. Memohon lesen cukai penjualan dari jabatan hasil negeri anda untuk menerima cukai jualan dari perkhidmatan dan makanan dan minuman yang disediakan di kafe siber anda.

3

Beli insurans perniagaan. Insurans perniagaan mungkin merangkumi harta benda, produk dan tanggungjawab umum untuk membantu menampung kos kerosakan harta benda, peralatan komputer atau kos yang berkaitan dengan tuntutan atau penyelesaian. Sekiranya anda berhasrat untuk mengambil pekerja, belilah insurans pampasan pekerja.

4

Sewa ruang sebenar komersial yang cukup besar untuk menampung stesen komputer, ruang rehat, penyimpanan inventori dan ruang kaunter untuk daftar tunai. Ejen harta tanah komersial tempatan boleh membantu anda mencari lokasi yang tersedia.

5

Tentukan berapa banyak stesen komputer yang akan dibuat. Beli peralatan seperti komputer, papan kekunci, alas tetikus dan tetikus, meja dan kerusi komputer dan perabot yang selesa untuk ruang rehat. Beli peralatan komputer tambahan, seperti router, komputer utama untuk digunakan sebagai pelayan, perisian virus komputer, lesen produk komputer (jika menawarkan permainan dalam talian kepada pelanggan), kabel elektrik dan kabel komputer. Daftar untuk mendapatkan perkhidmatan hosting web dari penyedia hos web yang terkenal.

6

Tentukan apa yang akan dikenakan kepada pelanggan untuk penggunaan komputer. Anda mungkin mengenakan bayaran mengikut minit, sejam atau sesi permainan. Faktor kos penyelenggaraan web dan penyelenggaraan peralatan ketika memutuskan berapa banyak yang akan dikenakan.

7

Buat menu makanan dan minuman. Paparkan item menu dan harga di kawasan yang dapat dilihat oleh pelanggan. Tentukan berapa bayaran untuk makanan dan minuman berdasarkan ramuan yang digunakan dan masa penyediaan.