Cara Menetapkan Semula Pemacu USB di XP

Di Windows XP dan semua sistem operasi Microsoft baru-baru ini, Device Manager adalah utiliti utama yang digunakan untuk mengkonfigurasi dan mengubah peranti perkakasan. Sekiranya anda mengalami masalah dengan port USB di komputer perniagaan anda dan menjalankan Windows XP, Pengurus Peranti boleh digunakan untuk menetapkan semula pemacu USB. Dalam kebanyakan kes, menetapkan semula pemacu USB akan menyelesaikan masalah yang dialami oleh sistem anda.

1

Klik butang "Mula" Windows dan pilih pilihan "Jalankan" di panel kanan. Ketik "devmgmt.msc" di kotak teks dan tekan "Enter" untuk membuka Device Manager. Sebagai alternatif, klik kanan pada "Komputer Saya" di panel kiri menu Mula, pilih "Urus" dan klik pautan "Pengurus Peranti"

2

Tatal ke bawah ke bawah senarai jenis perkakasan di Pengurus Peranti dan klik dua kali kategori "Pengawal Bas Serial Universal" untuk memaparkan kandungannya.

3

Klik kanan pada peranti "USB Host Controller" dalam kategori pengawal Bas Serial Universal dan pilih pilihan "Nyahpasang". Klik "OK" untuk mengesahkan operasi. Pemacu USB anda kini akan dinyahpasang buat sementara waktu.

4

Klik butang "Imbas perubahan perkakasan" di bar menu. Pengurus Peranti kini akan mengenali pengawal USB komputer anda dan memasang semula dan menetapkan semula pemacu secara automatik.