Strategi Pelupusan & Pembubaran

Syarikat boleh menggunakan strategi penjualan untuk memfokuskan kembali perniagaan teras mereka, sebagai tindak balas terhadap persekitaran operasi di industri mereka atau untuk melepaskan aset yang berprestasi rendah. Syarikat biasanya menggunakan strategi pembubaran apabila perniagaan, perniagaan atau anak syarikat teras mereka telah gagal atau tidak lagi memenuhi tujuan pemiliknya.

Strategi pemulihan untuk perniagaan 'dalam krisis termasuk penjualan, yang melibatkan penjualan, pemutusan atau pembubaran unit perniagaan, syarikat atau anak syarikat. Pembubaran melibatkan penutupan perniagaan dan penjualan atau pengedaran asetnya.

Motivasi Pelupusan

Syarikat yang mempelbagaikan industri berkaitan mungkin perlu diberhentikan. Menurut Investopedia, jika syarikat menggunakan strategi pemerolehan, ia mungkin perlu membuang anak syarikat atau aset yang tidak memenuhi jangkaan. Sebuah syarikat mungkin telah membuat andaian mengenai peluang pasaran industri yang tidak lagi berlaku.

Sebagai alternatif, syarikat boleh menggunakan strategi berbeza yang tidak lagi memerlukan produk atau barisan perkhidmatan tertentu. Sekiranya syarikat berprestasi rendah, pembubaran perniagaan atau aset tersebut dapat membantu perniagaan yang lain kembali ke keuntungan atau menyediakan sumber yang membolehkan pemilik perniagaan mengejar peluang lain.

Jualan

Satu strategi pelupusan melibatkan penjualan anak syarikat atau barisan perniagaan kepada syarikat lain. Syarikat induk memutuskan bahawa syarikat itu tidak lagi berfungsi sebagai pemilik terbaik bahagian perniagaan tersebut. Dengan menjual perniagaan atau asetnya, ibu bapa dapat memperoleh modal untuk digunakan untuk memperoleh syarikat atau aset lain yang lebih sesuai dengan strategi semasa. Kadang kala pembeli yang tidak diminta akan mendekati untuk membeli anak syarikat. Lebih kerap, ibu bapa mesti mencari pembeli.

Contohnya, jika anda memiliki kedai bekalan roti dan mengeluarkan petua hiasan kek khas anda sendiri, anda akhirnya dapat mengetahui bahawa pekerjaan itu menjadi sangat luar biasa, mendapati bahawa keuntungan bukanlah apa yang anda unjurkan atau hanya memutuskan sudah waktunya untuk bersara. Sekiranya produk anda sudah mempunyai reputasi yang mantap, anda mungkin akan menemui pengusaha lain di pameran dagang atau acara rangkaian yang berminat untuk membeli perniagaan anda. Bergantung pada rekod prestasi anda, anda mungkin menjual perniagaan dengan keuntungan yang besar, impak atau kerugian.

Spinoff

Strategi pelupusan lain melibatkan pemutusan. Putaran berlaku apabila syarikat induk anak syarikat, unit perniagaan atau barisan perniagaan menetapkan unit tersebut sebagai syarikat yang terpisah dan mengagihkan hak milik dalam syarikat berasingan yang baru dibentuk itu kepada pemilik syarikat induk. Ibu bapa mengagihkan hak milik di bekas anak syarikatnya setanding dengan hak milik yang dipegang di syarikat induk.

Sebagai contoh, jika tiga pemegang saham masing-masing memiliki satu pertiga daripada ibu bapa, mereka masing-masing akan menerima stok yang sama dengan satu pertiga dari jumlah keuntungan. Apabila syarikat memisahkan anak syarikat dengan cara ini, keseluruhan urus niaga bebas cukai, tanpa menimbulkan tanggungjawab cukai untuk ibu bapa atau bekas anak syarikat.

Pembubaran

Menurut Wolters Kluwer, strategi pembubaran melibatkan penjualan syarikat, secara keseluruhan atau sebahagian, untuk nilai asetnya. Banyak pemilik perniagaan kecil keluar dari perniagaan mereka melalui pembubaran.

Dalam satu contoh strategi likuidasi, peruncit yang mengalami kerugian perniagaannya mungkin tidak menemukan siapa pun yang berminat untuk membeli syarikat itu sebagai usaha berterusan. Untuk mendapatkan nilai sebanyak mungkin dari perniagaan, pemiliknya melakukan penjualan dan menjual semua inventori, peralatan dan peralatan sebelum menutup pintu kedai secara kekal.