Apa yang Saya Perlu Memulakan Perniagaan Pungutan Hutang?

Banyak perniagaan mencari perkhidmatan pemungut hutang, terutama pada masa kesulitan ekonomi. Perniagaan memungut hutang cukup menguntungkan dan dapat beroperasi dari rumah atau pejabat anda. Perkara terpenting yang diperlukan untuk memulakan pemilik perniagaan mengutip hutang adalah mendapatkan pelanggan dan kemudian mencari penghutang.

Selain itu, beberapa item tambahan perlu dipertimbangkan untuk memulakan perniagaan mengutip hutang. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkara yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan mengutip hutang.

Dapatkan Pengalaman Hands-on

Sebelum memulakan syarikat anda sendiri, dapatkan pengalaman langsung dengan agensi pemungutan hutang yang lain. Di agensi pemungutan hutang yang bereputasi baik, anda dapat mempelajari bagaimana proses pengutipan hutang berfungsi dan mendapatkan pengalaman langsung bekerja sebagai pemungut hutang.

Sertailah Organisasi Profesional

Selain daripada latihan di tempat kerja, menjadi ahli organisasi profesional, seperti International Association of Professional Debt Arbitrators (IAPDA) atau Association of Settlement Companies (TASC). IAPDA menawarkan kursus latihan dalam talian yang membantu anda menjadi sijil dalam pensijilan pakar hutang. Mereka juga menawarkan sokongan dalam talian dan alat pendidikan dalam talian terbaru yang tersedia. TASC, sebaliknya, melobi bagi pihak syarikat kutipan hutang dan memastikan bahawa ahlinya mengamalkan pemungutan hutang yang adil dan beretika.

Permit dan Lesen

Setiap negeri mempunyai kelayakan khusus untuk melesenkan perniagaan kutipan hutang, dan beberapa negeri tidak memerlukan lesen penagihan sama sekali. Untuk menentukan syarat untuk negeri anda, kunjungi Business.gov untuk menggunakan alat Permit Me. Alat ini meminta anda memasukkan bandar / negeri atau poskod anda dan bidang yang diinginkan (Debt Collection Agency) untuk mencari lesen perniagaan dan izin yang diperlukan untuk negeri anda. Permit tempatan mungkin termasuk cukai, bangunan, kesihatan, papan tanda pekerjaan, penggera dan pengezonan.

Penciptaan dan Pendaftaran Entiti Perniagaan

Perniagaan mengutip hutang mendaftar dengan negara tempat ia berada. Sekiranya anda adalah pemilik tunggal, nama sah adalah nama penuh anda. Semua bentuk undang-undang atau pemerintahan memerlukan nama ini sebagai nama perniagaan anda. Sekiranya perniagaan pemungutan hutang anda mempunyai nama selain daripada nama anda sebagai tajuknya, anda perlu membuat pendaftaran nama rekaan dengan agensi kerajaan anda.

Anda perlu memutuskan entiti perniagaan mana yang akan ditubuhkan (hak milik tunggal, perkongsian, perbadanan, atau syarikat dengan tanggungan terhad). Pendaftaran entiti perniagaan adalah melalui kerajaan negeri anda.

Anda juga perlu mendaftar untuk cukai negeri dan tempatan, mendapatkan nombor pengenalan cukai, pampasan pekerja, pengangguran dan insurans hilang upaya.

Kos Permulaan

Perniagaan mengutip hutang tidak memerlukan kos permulaan yang besar, dan juga tidak memerlukan kos overhead yang tinggi. Walau bagaimanapun, ia memerlukan sejumlah wang untuk dimulakan. Komisen anda dari pelanggan berkisar antara 20 hingga 30 peratus dari jumlah yang anda kumpulkan, tetapi komisen tidak akan sampai pembayaran diterima dari penghutang.

Dengan ini, bersiaplah untuk membayar gas, jarak tempuh dan upah dengan sumber wang lain sehingga anda mula menerima komisen. Pembiayaan adalah satu pilihan, tetapi pinjaman perniagaan dari bank anda mungkin sukar diperoleh walaupun anda mempunyai kredit yang baik dan rancangan perniagaan yang kukuh.

Bekalan dan Peralatan Pejabat

Anda memerlukan pejabat yang dilengkapi dengan barang keperluan seperti komputer, talian telefon, mesin faks, pencetak dan akses Internet. Anda juga harus mendapatkan lemari arsip dan / atau perisian untuk menguruskan fail anda. Perisian dan muat turun koleksi dapat melengkapkan komputer anda dengan laporan, bentuk, pelacakan langkau, penjejakan pekerjaan, dan profil keselamatan, antara lain.

Bahan Pemasaran dan Promosi

Reka, atau pekerjakan seseorang untuk merancang, brosur, papan tanda, kad nama dan kop surat untuk perniagaan kutipan hutang anda. Siapkan laman web dan buat kehadiran media sosial.

Tulis sepucuk surat kepada perniagaan tempatan yang mungkin memerlukan perkhidmatan anda dan perkenalkan diri anda. Gunakan kop surat syarikat untuk mencetak surat dan pastikan surat itu jelas, ringkas dan gramatis betul. Hubungi perniagaan tempatan untuk membuat janji temu dengan pemilik dan menawarkan perkhidmatan anda.

Cari Sokongan Undang-Undang yang sedang berlangsung

Dapatkan pengacara koleksi untuk menyokong agensi anda dalam usaha. Peguam kutipan membantu anda dalam mengehadkan tanggungjawab anda sendiri dan meningkatkan kejayaan anda dalam memungut hutang. Sekiranya langkah undang-undang perlu diambil, peguam anda akan membantu anda membuat keputusan terhadap penghutang dan melindungi serta menegakkan hak pemiutang anda.