5 Tanda Pengurusan Buruk

Membina tabiat yang betul mewujudkan tempat kerja yang disukai oleh pekerja. Apabila pekerja menghargai jangka masa kerja mereka, mereka berkembang maju dan berprestasi lebih baik bagi syarikat. Pada gilirannya, ini mewujudkan kadar pengekalan pekerja yang lebih baik, yang seterusnya meningkatkan produktiviti.

Pengurusan mikro dan Pengawasan yang berlebihan

Pengelolaan mikro adalah apabila penyelia bukan sahaja memeriksa tetapi juga memilih semuanya, dari tugas terkecil hingga prosedur sehari-hari. Seorang pengurus yang menguruskan mikro mungkin berdiri di atas bahu pekerja semasa mereka bekerja. Pekerja dianggap pekerja sebagai roda gigi dalam mesin dan bukan sebagai anggota pasukan yang mempunyai tujuan bersama - untuk menyelesaikan tugas.

Pengiktirafan dan penghargaan positif lebih jauh daripada pengurusan mikro, yang mengakibatkan kurangnya kepercayaan. Orang bekerja paling baik apabila pengurus mempercayai mereka.

Komunikasi dan Pengambilan Keputusan yang lemah

Seorang pengurus perlu dapat menyatakan apa yang perlu untuk menyelesaikan tugas. Ini bermaksud bahawa pengurus perlu menetapkan harapan untuk pekerjaan, menetapkan prosedur dan membuat keputusan, dan kemudian untuk memantau dan melaksanakannya secara adil di seluruh pasukan. Sekiranya pengurus tidak dapat menyatakan keputusan dengan jelas, maka tidak ada yang dapat dicapai atau apa yang dicapai tidak dilakukan dengan baik. Ini membuat pekerja mempunyai rasa tujuan yang samar-samar dan pekerja mungkin melakukan tugas yang sama dengan cara yang berbeza.

Komunikasi yang berkesan menghantar mesej yang kuat bahawa ada kapten yang menerajui harapan yang adil dan yang tahu bagaimana menyampaikan mesej. Apabila terdapat standard syarikat yang tidak jelas dan tidak dikuatkuasakan, ini dapat menunjukkan bahawa pekerja merasa terdampar di laut tanpa pemimpin untuk mengarahkan kapal. Dengan pengurusan yang berjaya, pengurus dapat mengatur dan melaksanakan rancangan dengan yakin.

Kedegilan dan Keengganan untuk Mendengar dan Menyesuaikan diri

Seorang pengurus yang tidak mahu mendengar maklum balas dan menyesuaikan diri dengan perubahan bukanlah pengurus yang akan memimpin pasukan yang berkembang maju. Kesediaan untuk berkembang selalu penting untuk perniagaan - terutama sekarang, kerana teknologi bergerak maju lebih cepat dari sebelumnya. Pengurus perlu mendengar cadangan pekerja dan bersikap jujur ​​tentang ke mana syarikat perlu pergi. Apabila pengurus terlalu bangga untuk mendengarkan pekerjanya, maka perniagaan akan kekurangan inovasi, dan perniagaan akan menderita secara kewangan, kerana inovasi adalah satu-satunya cara untuk maju.

Tidak Membuat Penggunaan Pekerja yang Produktif

Apa yang berlaku apabila pihak pengurusan tidak memanfaatkan pekerja secara produktif. Mengenal orang-orang di perniagaan menghasilkan rasa kemahuan, yang meningkatkan semangat dan membolehkan pengurus mengukur kekuatan setiap orang. Pengurus tidak dapat mengetahui kemahiran dan bakat mereka yang telah disewa sehingga pekerja dilihat beraksi. Mengawasi pekerja dan kemudian mewujudkan suasana di mana pekerja merasa selesa memberi maklum balas akan mendorong pertumbuhan perniagaan.

Ini bukan sahaja memaksimumkan pekerja yang ada dengan kemampuan terbaik mereka, tetapi juga membolehkan mereka merasakan tujuan yang kuat. Apabila pekerja dihargai sebagai individu yang mempunyai bakat unik mereka sendiri, mereka akan maju - dan begitu juga perniagaan.

Sikap Buruk atau Kurang Jujur

Sederhana itu. Sekiranya seorang bos masam, rewel, dan umumnya tidak menyenangkan, tidak ada yang mahu menangani masalah penting yang mempengaruhi perniagaan. Pengurusan atasan syarikat menetapkan nada untuk pekerja yang lain. Apabila pengurusan mempunyai sikap yang buruk atau mereka tidak jujur ​​dalam berhubungan dengan pekerja, itu menimbulkan keracunan, dan tidak ada yang mahu bekerja di persekitaran yang beracun.

Dengan bijak membuat pilihan positif secara berkala menunjukkan kesetiaan dan produktiviti. Pilihan pengurusan yang buruk adalah perbezaan antara syarikat yang sibuk dan syarikat yang bergerak menuju masa depan.