Carian Lanjutan Gmail Tidak Berfungsi

Fungsi carian adalah salah satu bidang di mana produk Google unggul, dari enjin carian asal syarikat dan seterusnya. Masalah dengan carian Gmail dapat mempengaruhi produktiviti dan kecekapan syarikat anda, dan harus diatasi seawal mungkin. Selesaikan masalah penyemak imbas atau aplikasi mudah alih anda serta Gmail itu sendiri untuk mencari punca masalahnya.

Tetingkap Carian Lanjutan Tidak Muncul atau Berfungsi Dengan Betul

Alat Pencarian Lanjutan Gmail dapat dijumpai dengan mengklik anak panah di sisi kotak carian di bahagian atas antara muka Gmail. Sekiranya tidak muncul, atau sepertinya tidak berfungsi sebagaimana mestinya (artinya elemen tidak ada atau pautan tidak berfungsi), maka kemungkinan masalah penyemak imbas adalah pelakunya. Menghapus kuki dan fail sementara dari penyemak imbas anda, memasang semula perisian dan menaik taraf ke versi terbaru pada masa yang sama, dan mematikan pelanjutan dan tambahan penyemak imbas (terutamanya yang berkaitan dengan Gmail) adalah semua tindakan yang dapat membantu menyelesaikan masalah. Beralih ke penyemak imbas yang berbeza untuk sementara waktu dapat membantu anda menentukan apakah perisian itu sebenarnya boleh dipersalahkan.

Hasil Carian Tidak Tepat Muncul

Sekiranya anda dapat menjalankan pencarian lanjutan, tetapi tidak mendapatkan hasil yang anda harapkan, pastikan pertanyaan anda diformat dan dimasukkan dengan betul. Semak operator carian yang disenaraikan di halaman bantuan Gmail dan periksa mereka berdasarkan pertanyaan yang anda jalankan. Pastikan anda tidak meletakkan batasan (seperti had tarikh atau label tertentu) yang tidak termasuk hasil tertentu yang anda harapkan dapat dilihat. Perhatikan bahawa Gmail tidak mengenali watak khas (seperti tanda kurung persegi dan ampersand), dan akan mencari lampiran jika boleh (yang mungkin memberi anda beberapa hasil yang tidak anda harapkan). Perhatikan bahawa mesej yang anda letakkan di Sampah tidak muncul dalam hasil carian secara lalai.

Masalah Carian dengan Aplikasi Mudah Alih Gmail

Sekiranya anda mengalami masalah carian lanjutan dengan salah satu aplikasi Gmail mudah alih dan bukan versi desktop laman web, pilihan penyelesaian masalah anda lebih terhad. Menyahpasang dan memasang semula aplikasi harus menyelesaikan sebahagian besar masalah, termasuk masalah pencarian - proses ini menetapkan semula tetapan aplikasi dan membersihkan semua fail sementara yang mungkin telah rusak. Seperti pelanggan penuh, periksa semula format dan kandungan pertanyaan anda jika anda tidak mendapat hasil yang anda harapkan.

Masalah Platform Gmail

Kemungkinan lain adalah bahawa platform Gmail mengalami masalah teknikal dan menyebabkan ciri carian tidak tersedia, atau mesej hilang. Tunggu beberapa minit sebelum mencuba carian anda sekali lagi. Sekiranya masalah itu berterusan, periksa halaman status rasmi untuk produk Google dan perhatikan akaun Twitter Gmail yang disahkan - sebarang masalah yang diketahui harus dilaporkan di salah satu atau kedua lokasi ini.