Cara Mendapatkan Makanan yang Disumbangkan kepada Organisasi Bukan Untung

Organisasi masyarakat bukan untung yang melayani masyarakat sering memerlukan barang makanan yang disumbangkan. Selain mencari sumbangan dari masyarakat umum, ada baiknya pergi terus ke pedagang dan peniaga, yang sering mengadakan program pemberian amal. Tekankan keperluan populasi yang anda layani dan bersiaplah untuk menunjukkan bukti status organisasi nirlaba semasa membuat permintaan anda.

Tulis Proposal

Rangka cadangan bertulis yang memberikan perincian mengenai organisasi anda, misi anda dan jumlah orang yang anda layani. Sertakan salinan pengesahan status bukan untung anda supaya organisasi memahami bahawa anda adalah organisasi amal yang mencari derma. Gariskan keperluan khusus anda dalam proposal, termasuk jenis makanan yang anda cari dan cara penggunaannya. Sekiranya ada tarikh tertentu, anda perlu mendapatkan makanan, seperti untuk acara tertentu, nyatakan ini dalam surat anda.

Mendekati Penjual Runcit

Hubungi penjual secara langsung atau melalui laman web syarikat mereka dan tanyakan mengenai program filantropi perniagaan. Banyak kedai runcit, terutama yang berkaitan dengan rantai nasional, mempunyai pendekatan khusus untuk mengkaji permintaan sumbangan dan menilai kesesuaiannya. Ikuti langkah yang digariskan syarikat untuk mengemukakan cadangan anda.

Pendekatan Restoran

Restoran memesan bekalan makanan berdasarkan jangkaan pelanggan mereka. Sekiranya mereka mempunyai kelebihan yang tidak dapat mereka gunakan, mereka mungkin bersedia menyumbangkannya kepada organisasi nirlaba. Mendekati restoran adalah idea yang baik jika organisasi nirlaba anda benar-benar menyediakan dan menyajikan makanan kepada mereka yang memerlukan, kerana sumbangan makanan segar biasanya perlu digunakan dengan cepat untuk mengelakkan kerosakan.

Dapatkan Bantuan Anggota Lembaga

Sekiranya perniagaan bukan untung anda mempunyai dewan pengarah atau dewan penasihat, gunakan bantuan mereka dalam meminta sumbangan makanan untuk syarikat anda. Sebilangan besar individu ini duduk di dewan perniagaan tempatan dan terlibat dalam dewan perdagangan dan kelab putar, yang menjadikan mereka berhubung dengan baik. Minta pertolongan mereka dalam mendekati perniagaan kecil yang mereka ada hubungannya dan meminta sumbangan. Sekali lagi, tentukan apa keperluan anda, sama ada barang yang tidak tahan lama atau makanan segar bermusim, dan sama ada sumbangan itu adalah sesuatu yang anda ingin dapatkan sebagai acara sekali atau sokongan berterusan.

Lakukan Pemacu Makanan

Sekiranya peniaga tempatan tidak dapat memberikan sumbangan makanan secara langsung, tanyakan apakah anda boleh mengambil koleksi dari pelanggan mereka dengan meletakkan bakul, tong atau kotak koleksi di kawasan umum di kedai runcit. Pendekatan ini tidak memerlukan apa-apa, dan membolehkan pengguna dan anggota masyarakat memberi sumbangan ketika mereka berada di kemudahan runcit membeli makanan untuk keluarga mereka sendiri. Pastikan anda menandakan tong derma dengan nama organisasi anda dan berikan penerangan ringkas mengenai misi anda, termasuk keperluan khusus yang anda temui melalui sumbangan.

Mengeluarkan Cabaran Korporat

Banyak perniagaan untung menyokong dan menyumbang kepada organisasi bukan untung dan komuniti tempatan. Gunakan pertolongan mereka dengan mengadakan cabaran korporat di mana perniagaan kecil lain mengumpulkan makanan bagi pihak organisasi anda. Pendekatan ini mendorong persaingan yang sihat di antara komuniti perniagaan untung, di mana perniagaan meminta pekerja dan pelanggan mereka untuk membuat sumbangan bagi pihak organisasi anda.