Bagaimana Saya Memelihara Pelancong Malam Eropah?

Nama saintifik penjelajah malam Eropah adalah Eisenia hortensis, tetapi ia juga dikenali sebagai cacing biru, red redorm dan redworm gergasi, antara lain. Cacing ini boleh tumbuh hingga panjang antara 3 hingga 8 inci, yang menjadikannya lebih besar daripada sepupu yang lebih biasa. Selain itu, penjelajah malam Eropah juga merupakan cacing yang paling sederhana untuk dibesarkan dan dibiakkan kerana mereka hanya mempunyai empat syarat. Selagi anda menyediakan lingkungan pH, tempat tidur, kelembapan dan makanan yang sesuai, anda akan memiliki ladang pembiakan yang berjaya.

1

Beli tong plastik besar untuk menempatkan cacing anda. Secara amnya, anda memerlukan kawasan seluas 1 kaki persegi bagi setiap 1,000 cacing. Saiz dan kuantiti tong yang anda perlukan bergantung kepada seberapa besar ladang yang anda mahukan. Bekas buram berfungsi paling baik kerana perogol malam lebih suka gelap.

2

Masukkan 8 hingga 10 inci lumut gambut yang lembap ke dalam setiap tong sampah anda. Lumut gambut harus lembap, tetapi tidak terlalu basah. Sebaik-baiknya, semasa anda memerah di tangan anda, hanya beberapa tetes air yang boleh menetes.

3

Tambahkan cacing pemula anda ke tong sampah. Cuba buat sekurang-kurangnya 500 cacing pembiakan untuk setiap tong dimulakan. Berhati-hatilah untuk tidak menambah lebih dari 1,000 kaki persegi. Semasa ladang anda maju, anda boleh menaikkan tong sampah ke saiz yang lebih besar yang memuat sebanyak 10,000 cacing pada satu masa.

4

Letakkan tong sampah di tempat yang sejuk dan gelap. Garaj dan ruang bawah tanah cenderung menjadikan persekitaran yang ideal.

5

Beri makanan sisa cacing atau biji-bijian. Banyak penternak menggunakan mash lapisan telur ayam, percaya ia membantu mempromosikan pembiakan lebih cepat. Semasa memasukkan umpan ke dalam bekas, taburkannya di seberang atas ke arah tengah. Elakkan menutup seluruh permukaan kerana cacing harus dapat melarikan diri jika tempat tidur menjadi masam.

6

Ukur pH tong sampah setiap hari. Sekiranya pH mencatatkan suhu 7 atau kurang, anda boleh menaburkan serbuk kapur dengan suapan. Sebaiknya taburkan sedikit serbuk kapur di permukaan tempat tidur setiap dua hingga tiga minggu untuk membantu meneutralkan sebarang asid.

7

Pusingkan tempat tidur setiap tiga minggu untuk mengudar bahan.

8

Perhatikan kapsul telur. Cacing cenderung bertelur di dekat makanan sehingga tempat yang sangat baik untuk dilihat. Setiap cacing akan meletakkan satu hingga dua kapsul telur setiap minggu dan setiap kapsul akan menetas antara empat dan 20 cacing.

9

Tuai cacing anda. Banyak penternak mengambil cacing dengan tangan dan memasukkannya ke dalam bekas bertutup dengan sebahagian kecil tempat tidur dan makanan. Simpan di dalam peti sejuk sehingga anda menjualnya untuk jangka hayat yang lebih lama. Cacing yang lebih muda boleh dijual sebagai penternak, dan cacing yang lebih tua untuk memancing umpan.