Amerika Vs. Budaya Perniagaan Cina

Salah satu perangkap yang paling biasa dilakukan orang adalah memikirkan dunia berkongsi budaya yang biasa mereka lakukan di negara asal atau wilayah mereka. Apabila semua perniagaan yang anda lakukan adalah di Amerika Syarikat, maka anda mungkin akan mempercayai bahawa semua orang menjalankan perniagaan dengan cara orang Amerika berniaga. Walau bagaimanapun, budaya yang berbeza di luar sana beroperasi mengikut sekumpulan nilai yang berbeza dan penting untuk memahami nilai-nilai tersebut sekiranya anda berjaya menjalankan perniagaan dengan orang-orang dari budaya tersebut.

Etika Perniagaan Cina

Sekiranya anda berfikir untuk menjalankan perniagaan di China, atau dengan warganegara China, maka penting bagi anda untuk mengetahui bagaimana etika perniagaan orang Cina dan bagaimana perbezaannya dengan etika perniagaan Amerika. Dengan memahami bagaimana budaya perniagaan orang Cina berbeza dengan budaya anda, anda dapat memperoleh kepercayaan orang Cina, mengelakkan menyinggung perasaan mereka dan mengembangkan perniagaan anda ke tahap baru. Terdapat beberapa perbezaan antara budaya perniagaan Amerika dan China yang harus disentuh secara terperinci.

Makna Kesombongan

Perbezaan terbesar antara Amerika dan Cina adalah dari segi mental mereka. Orang Amerika sangat individualistik dan oleh itu mereka menilai pencapaian peribadi melebihi pencapaian kolektif. Mereka lebih menghargai identiti peribadi daripada mereka menghargai identiti kolektif.

Ini tidak berlaku bagi orang Cina, yang lebih menghargai identiti nasional dan masyarakat mereka daripada perkara lain. Orang Amerika tidak mempunyai masalah untuk membanggakan kejayaan dan pencapaian peribadi mereka. Mereka melihatnya sebagai perkara yang baik untuk dilakukan. Orang Cina, bagaimanapun, menganggap ini sangat mementingkan diri sendiri kerana seseorang harus selalu menganggap diri mereka sebagai sebahagian dari keseluruhan dan kejayaan dikaitkan dengan bangsa atau syarikat, dan bukannya individu yang mengatur kejayaan itu. Sekiranya anda terlalu memfokuskan pencapaian individu anda di hadapan peniaga Cina dalam usaha untuk mengagumkan mereka, anda mungkin akan mempunyai kesan sebaliknya.

Gaya Komunikasi

Orang Amerika sangat langsung dalam gaya komunikasi mereka. Mereka cenderung tumpul, meyakinkan, dan sangat agresif ketika mereka melakukan perjanjian perniagaan. Mereka mahu berada di atas dalam setiap rundingan. Ini adalah sebahagian daripada budaya kerja Amerika dan berfungsi dengan baik di sini. Ia tidak berfungsi dengan baik dalam budaya kerja Cina. Sebenarnya, jika anda terlalu langsung dengan pengusaha China, kemungkinan anda akan menyebabkan mereka ditutup dan menarik diri dari rundingan sama sekali.

Orang Cina lebih suka bersikap sopan dan sopan, menunjukkan penghormatan terhadap hubungan perniagaan mereka dan menghormati mereka. Mereka memilih jalan tidak langsung untuk berunding. Sekiranya anda menunjukkan rasa hormat dan kesopanan kepada mereka, mereka akan menandinginya dan anda akan lebih mudah untuk merundingkan jalan anda ke jalan tengah di mana semua orang berpuas hati.

Mencampurkan Perniagaan dengan Kehidupan Peribadi

Walaupun orang Cina memilih jalan tidak langsung ke rundingan mereka, mereka juga cenderung untuk mengajukan pertanyaan peribadi mengenai hubungan perniagaan mereka, yang mungkin pada awalnya bertentangan dengan sifat sopan mereka. Namun, tidak. Ini hanyalah gambaran lain mengenai bagaimana orang Cina menilai hubungan peribadi lebih jauh daripada hubungan perniagaan yang tidak peribadi. Di Amerika, anda boleh berniaga dengan seseorang, walaupun anda tidak pernah menganggap berkawan dengan mereka di luar lingkungan perniagaan. Di China, adalah mustahil untuk berniaga dengan orang yang tidak anda gemari.

Orang Cina akan menanyakan soalan yang sangat peribadi kepada anda; soalan yang akan disinggung dalam suasana perniagaan Amerika dan dianggap tidak berkaitan dengan perjanjian itu. Mereka akan bertanya kepada anda mengenai keluarga anda, kehidupan peribadi anda dan sebagainya. Ini kerana orang Cina membiarkan kehidupan profesional dan peribadi mereka bertindih. Ini adalah aspek utama dari kebiasaan perniagaan orang Cina. Mereka mahu menganggap anda rakan dan bukan hanya rakan perniagaan. Oleh itu, mereka perlu membina kepercayaan kepada anda atau mereka tidak akan dapat berniaga dengan anda. Jangan salah, bagaimanapun; anda harus tetap menjaga formaliti anda, walaupun dalam situasi seperti itu, dan bersikap hormat dan sopan. Anda tidak boleh menganggap ini sebagai jemputan untuk menjadi tidak formal dan tidak asing lagi.

Hiburan Cina

Dalam semangat penekanan orang Cina untuk membiarkan kehidupan profesional dan peribadi bertindih, cara mereka melayan rakan perniagaan mereka juga berbeza dengan cara orang Amerika melakukannya. Di Amerika, anda mungkin merasa tidak beretika dengan arak dan menjamu selera pelanggan anda di luar perniagaan. Anda harus menjaga segala sesuatu dengan profesional dan jangan pernah campur tangan dalam kehidupan peribadi mereka. Itulah intipati pepatah bahawa anda tidak boleh mencampurkan perniagaan dengan kesenangan.

Di China, keadaannya sangat berbeza. Orang perniagaan Cina mengharapkan untuk membuat anggur dan menjamu selera rakan perniagaan mereka. Sebenarnya, di China, hiburan seperti itu adalah tujuan untuk dirinya sendiri. Semasa di Amerika, peniaga boleh membawa pelanggan mereka keluar untuk membincangkan perniagaan, di China perkara ini disukai. Orang Cina jarang membincangkan perniagaan apabila mereka membawa rakan perniagaan dan pelanggan mereka keluar. Sebaliknya, tujuannya adalah untuk membuat rakan perniagaan merasa dihormati dan disambut baik. Mereka bahkan dapat memeriahkan majlis dengan hadiah dan tanda kemurahan hati dari tuan rumah.

Penghormatan kepada Pemimpin

Orang Amerika tidak akan teragak-agak untuk mencabar mereka yang berkuasa. Sebenarnya, di tempat kerja Amerika moden, suasananya berkolaborasi dan berkolaborasi dan persahabatannya sama. Namun, di China, pemimpin sangat dihormati dan tidak pernah dicabar. Orang Cina menghormati keputusan yang dibuat oleh mereka yang berada di atas dan menganggapnya muktamad. Terdapat juga peraturan penghormatan kepada orang tua dan penghormatan terbuka.

Membuat keputusan

Orang Amerika menghargai kesesuaian ketika membuat keputusan perniagaan. Masa adalah wang di Amerika, dan semakin cepat anda dapat menyelesaikan perjanjian, semakin baik. Di China, keputusan perniagaan tidak dibuat dengan cepat. Orang Cina cenderung meluangkan masa mereka untuk membincangkan perniagaan dan mempertimbangkan kebaikan dan keburukannya. Mereka juga akan berunding dengan banyak orang lain yang lebih tinggi daripada mereka mengenai hierarki sebelum mereka membuat keputusan. Menekan mereka untuk membuat keputusan lebih cepat hanya akan menyebabkan mereka ditutup dan menentang anda dengan sopan.

Kepentingan Jaminan Peribadi

Orang Amerika menghargai kontrak dan kesempurnaan perkataan bertulis. Mereka melihat semua urusan perniagaan mereka sebagai kontrak yang mengikat secara sah yang akan ditahan di pengadilan. Syaratnya jelas dan hukuman kerana melanggar kontrak ditentukan dengan baik.

Orang Cina mempunyai sikap yang jauh lebih lemah dalam hal ini. Mereka kebanyakannya membuat perjanjian dengan berjabat tangan, bukan tanda tangan, dan lebih mengutamakan kepercayaan dan jaminan peribadi daripada yang lain. Walaupun pada awalnya nampaknya membingungkan, masuk akal jika anda ingat bahawa orang Cina lebih menghargai hubungan peribadi daripada yang lain. Dalam pengaturan perniagaan Cina, setiap pihak terikat dengan kehormatan untuk melakukan perkara yang betul dalam perjanjian. Mereka juga mengharapkan pihak lain melakukan hal yang sama dan, kerana mereka sudah mempunyai hubungan peribadi yang kuat, percayakan mereka untuk melakukannya.

Tumpuan pada Kesopanan

Orang Amerika hampir tidak mundur dari perbalahan. Mereka tidak takut untuk tidak bersetuju dan akan dengan mudah menunjukkan perkara yang tidak mereka sukai mengenai orang lain. Seorang profesional Cina jarang melakukan ini. Mereka akan melakukan apa sahaja untuk menjaga kesopanan dan kesopanan dalam urusan mereka, walaupun itu bermaksud berbohong di muka anda hanya untuk mengelakkan tidak setuju dengan anda. Kadang-kadang 'ya' mereka sebenarnya bermaksud 'tidak' kerana mereka lebih suka menawarkan kebohongan putih untuk menyelamatkan wajah dan mencegah konflik.