Muat turun Firefox Tiba-tiba Lambat

Keupayaan untuk mengembangkan fungsi Firefox melalui alat tambah menjadikan penyemak imbas berguna dalam persekitaran perniagaan. Oleh kerana alat tambah dibuat oleh pembangun pihak ketiga, ada risiko ada yang mengganggu aspek tertentu penyemak imbas, seperti kelajuan muat turun. Sekiranya anda mendapati bahawa penyemak imbas Firefox anda secara tiba-tiba memuat turun kandungan dari Internet jauh lebih lambat daripada sebelumnya, terdapat juga beberapa faktor lain yang mungkin berperanan. Kemas kini untuk program lain mungkin berjalan di latar belakang, jangkitan malware boleh menjadi penyebabnya - atau anda mungkin membuka terlalu banyak tab di penyemak imbas anda.

Sambungan

Walaupun sambungan ke Firefox dapat membantu dengan banyak tugas, mereka juga boleh menyebabkan masalah dan gangguan. Sambungan boleh menjadi ketinggalan zaman apabila Firefox dikemas kini; ini boleh menyebabkan masalah seperti kelajuan muat turun yang lebih perlahan atau mogok. Klik butang "Firefox" dan kemudian klik "Mulakan semula dengan Add-ons Disabled" dari bahagian "Help" untuk menyelesaikan masalah. Klik butang "Firefox" dan kemudian klik "Add-on" untuk melihat senarai pelanjutan yang telah anda tambahkan ke penyemak imbas anda. Klik butang "Lumpuhkan", "Buang" atau "Kemas kini" di sebelah pelanjutan sekiranya memang salah satu pelanjutan yang menyebabkan masalah.

Terlalu Banyak Tab

Setiap kali anda membuka tab baru di Firefox, penyemak imbas menggunakan lebar jalur dan sumber untuk memuatkan halaman. Sekiranya anda membuka terlalu banyak tab baru semasa muat turun Firefox sedang dijalankan, anda akan melihat penurunan kelajuan muat turun. Kelajuan sambungan Internet anda juga berperanan - sambungan yang lebih perlahan akan menyaksikan penurunan kelajuan muat turun yang lebih dramatik apabila anda membuka terlalu banyak tab. Setelah kandungan tab yang anda buka dimuat, kelajuan muat turun Firefox anda akan kembali normal.

Kelajuan Dikawal oleh Host Host

Perkhidmatan hosting fail kadang-kadang meningkatkan kelajuan yang boleh anda muat turun dari mereka untuk mengelakkan penyalahgunaan. Penurunan kecepatan muat turun ini dapat terjadi setelah anda mencapai batas harian tertentu, atau mungkin dikenakan dari awal kecuali anda membeli akaun premium. Sekiranya anda mendapati bahawa muat turun anda tiba-tiba lebih perlahan semasa menggunakan Firefox dan menggunakan perkhidmatan hosting fail, anda mungkin telah mencapai had muat turun anda. Periksa kelajuan sambungan Internet anda atau muat turun fail dari laman web lain untuk memastikan bahawa ia adalah laman web hosting fail yang menyebabkan kelambatan.

Kemas kini Berjalan Di Latar Belakang

Sistem operasi anda, serta perisian yang dipasang kadang-kadang memuat turun kemas kini di latar belakang. Muat turun ini digunakan untuk mengemas kini perisian secara automatik untuk menambahkan fungsi baru atau memperbaiki kerentanan keselamatan. Oleh kerana kemas kini ini menggunakan lebar jalur untuk memuat turun, tiba-tiba ia dapat mengurangkan kelajuan muat turun Firefox anda. Periksa bahawa tidak ada kemas kini yang berjalan di latar belakang atau jadwalkannya untuk waktu yang anda tahu bahawa anda tidak akan sibuk memuat turun melalui Firefox untuk mengelakkan gangguan.

Perisian hasad

Sekiranya perisian keselamatan komputer anda dilumpuhkan atau penyemak imbas Firefox anda tidak dikemas kini ke versi terbaru, anda menghadapi risiko jangkitan malware. Apabila ini berlaku, kelajuan penyemak imbas keseluruhan - termasuk muat turun - dapat menjadi lebih perlahan. Firefox memuat turun kemas kini baru secara automatik, tetapi memerlukan restart untuk memasangnya. Sekiranya anda tidak memulakan semula penyemak imbas anda dalam tempoh lebih dari 24 jam, anda akan dipromosikan untuk melakukannya. Jangan abaikan arahan ini, kerana kemas kini biasanya memperbaiki keselamatan dan kestabilan penyemak imbas. Lakukan imbasan menyeluruh sistem anda menggunakan pengimbas anti-virus atau perisian hasad untuk memastikan bahawa tidak ada perisian hasad yang dapat menyebabkan perlambatan.