Apakah Segmentasi Produk?

Menjadi segalanya bagi semua orang tidak selalu merupakan strategi perniagaan terbaik. Kadang kala, menyalurkan sedikit variasi produk dan perkhidmatan yang berbeza kepada kumpulan pelanggan yang berlainan membantu meningkatkan bahagian pasaran, meningkatkan pendapatan dan mengurangkan kos. Proses pembezaan ini disebut "segmentasi," dan ketika dilakukan pada produk, ia dapat menyebabkan beberapa lini produk yang sedikit berbeda diarahkan pada pasar sasaran yang berbeda.

Strategi Segmentasi

Teori inti segmentasi produk adalah bahawa syarikat dapat menghasilkan satu produk dengan variasi yang agak kecil, memasarkannya kepada kumpulan pelanggan yang berbeza - kadang-kadang dengan nama jenama yang berbeza - dan dengan itu meningkatkan bahagian pasaran sambil mengurangkan kos pengembangan produk yang berbeza secara radikal. Segmentasi bergantung pada penyelidikan pasaran untuk mengenal pasti ciri produk yang sesuai dengan pasaran sasaran. Jurutera pengembangan produk kemudian memberikan iterasi yang berbeza dari model asas yang sama yang memenuhi ciri pilihan untuk setiap segmen pasaran.

Tujuan

Segmentasi produk menyediakan mekanisme bagi syarikat untuk menyebarkan risiko menjual produk kos tinggi di pasaran sasaran yang berbeza. Daripada mempunyai satu produk dengan satu pasaran dan satu keluk penawaran dan permintaan - pada dasarnya meletakkan semua telur pengeluar dalam satu bakul - pengeluar dapat menjual model produk yang lain dengan harga yang berbeza ke segmen pasaran yang berbeza. Walaupun satu segmen bertindak balas dengan buruk, segmen lain mungkin bertindak balas lebih baik daripada yang dijangkakan. Sebagai tambahan, segmentasi memungkinkan untuk skala ekonomi. Walaupun terdapat perbezaan yang berkaitan dengan pembuatan pembakar roti, misalnya, lebih mudah bagi syarikat untuk menjual lima jenis pembakar roti daripada menjual satu jenis pembakar roti, satu jenis mesin basuh pinggan mangkuk dan satu jenis tokoh tindakan getah busa.

Contoh

Segmentasi produk berkembang pesat di perusahaan besar. Sebagai contoh, General Motors membahagikan produknya ke dalam jenama yang berbeza - Chevrolet, Buick, Hummer, Cadillac - yang bertujuan untuk kumpulan sosioekonomi yang berbeza. Walaupun kebanyakan bahagian dalam jenama yang berbeza ini dapat ditukar ganti, sehingga menjimatkan wang GM, strategi pemasarannya berbeza. Begitu juga, pengeluar telefon pintar membahagikan produk mereka. Telefon Android Apple dan iPhone Galaxy kelas Samsung hadir dalam pelbagai model - storan yang berbeza, ciri yang berbeza, harga yang berbeza.

Hasil

Matlamat strategi segmentasi produk yang dilaksanakan dengan baik adalah menjual lebih banyak produk kepada lebih banyak orang dengan kos pengeluaran marginal yang lebih rendah. Seiring kemajuan penjualan, profesional pemasaran dapat menilai keuntungan setiap item dalam keluarga produk untuk mengenal pasti peluang untuk menghentikan produk tertentu atau untuk memperbaiki model segmentasi lebih lanjut. Sekiranya produk tertentu melebihi jangkaan, penganalisis pemasaran dapat mengetahui apa yang berhasil dan menerapkan pelajaran pada produk lain.