Berapa kerapkah anda boleh mengambil kerugian perniagaan daripada cukai anda?

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri tidak mempunyai peraturan yang tegas untuk seberapa sering perniagaan boleh menyatakan kerugian, tetapi penyalahgunaan penghapusan kerugian perniagaan telah menyebabkan IRS mengembangkan teknik audit untuk menentukan sama ada perniagaan sebenarnya merupakan perniagaan yang menguntungkan. Oleh itu, jika perniagaan anda menunjukkan kerugian selama bertahun-tahun daripada keuntungan, anda boleh mencetuskan pandangan lebih dekat dari IRS sama ada anda menjalankan perniagaan yang sah, berdasarkan sesuatu yang disebut "peraturan kehilangan hobi." Terdapat faktor tambahan yang menentukan sama ada kerugian perniagaan berturut-turut akan menghasilkan penyelidikan atau audit.

Peraturan Kehilangan Hobi

Pada asasnya, peraturan kehilangan hobi membezakan antara aktiviti hobi dan keuntungan jika syarikat tersebut mempunyai keuntungan dalam tiga dari lima tahun terakhir, termasuk tahun pajak semasa. Bagi syarikat yang berkaitan dengan pembiakan, pertunjukan, latihan atau kuda lumba, ujian ini adalah keuntungan dalam dua dari tujuh tahun terakhir.

Cukup menunjukkan kerugian lebih dari dua dari lima tahun kebelakangan ini tidak secara automatik menganggap perniagaan anda sebagai hobi. Ini dapat menyebabkan pemeriksaan yang lebih teliti oleh IRS, seperti panggilan telepon atau surat yang meminta dokumentasi khusus untuk membuktikan kedudukan anda, atau bahkan kunjungan ke tempat perniagaan anda. Suatu audit mungkin atau tidak dijadualkan, tetapi jarang merupakan langkah pertama dalam penyelidikan.

Potongan Kerugian Hobi vs Perniagaan

Walaupun banyak hobi menjana pendapatan, perbezaan cukai utama antara hobi dan perniagaan adalah anda mungkin menggunakan kerugian perniagaan untuk mengimbangi pendapatan bercukai yang lain, tetapi anda hanya boleh menghapus perbelanjaan hobi sehingga jumlah pendapatan yang anda terima.

Contoh: Anda membuat selimut dan kadangkala menjualnya. Tahun lalu anda membelanjakan $ 2,000 untuk quilting bekalan dan membuat lima selimut, yang mana anda menjual dua untuk total $ 500. Sekiranya quilting dianggap sebagai hobi untuk tujuan cukai, anda boleh memotong $ 500 daripada pendapatan yang dihasilkan oleh quilting. Walau bagaimanapun, jika anda mengemukakan Jadual C untuk perniagaan selimut di mana anda berhasrat untuk menjual semua selimut yang anda hasilkan, anda berhak untuk menghapus jumlah perbelanjaan yang dibelanjakan untuk bekalan selimut yang hendak dijual, sehingga menghasilkan kerugian $ 1,500 daripada yang lain pendapatan yang dilaporkan pada Borang 1040 anda.

Faktor Utama

Pendapatan Dalaman menggunakan faktor-faktor ini, antara lain, untuk menentukan sama ada perusahaan adalah perniagaan atau hobi: jumlah masa yang dihabiskan untuk aktiviti tersebut, bergantung pada pendapatan dari aktiviti tersebut, pendapatan lain yang diperoleh di luar aktiviti, pengetahuan dan latar belakang yang mencukupi untuk menjalankan perniagaan dalam aktiviti tersebut, dan alasan kerugian perniagaan.

Bagi kebanyakan perniagaan yang sah, faktor-faktor ini mudah dibuktikan sekiranya disoal oleh IRS. Simpan catatan yang tepat mengenai semua perbelanjaan, terutama yang berfungsi untuk membezakan perniagaan anda daripada hobi yang melakukan aktiviti yang sama, seperti promosi dan pemasaran, dan pendidikan yang berterusan dalam pengurusan perniagaan atau aktiviti perniagaan anda.

Entiti bisnes

Struktur undang-undang perniagaan anda adalah penting. Peraturan kehilangan hobi dan syarat-syarat yang berkaitan untuk membuktikan syarikat terlibat dalam aktiviti mencari keuntungan berlaku untuk individu, perkongsian, kepercayaan, dan perusahaan S. Itu tidak berlaku untuk syarikat C. Penjelasan untuk perbezaannya ialah struktur undang-undang dan keperluan cukai syarikat C menjadikan mereka cenderung untuk tidak mendapat faedah yang sama seperti penghindaran cukai seperti entiti perniagaan lain, kerana kerugian tersebut tidak dapat dihapus daripada pendapatan pemilik yang lain. Keperluan tambahan untuk syarikat C ini juga menunjukkan kemungkinan entiti terlibat dalam aktiviti untung.

Penalti

Sekiranya Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menentukan perniagaan anda hanya hobi, anda harus mengubah penyata cukai anda untuk tahun-tahun yang berkenaan. Anda harus membayar apa-apa kekurangan cukai hasil daripada pengkelasan semula aktiviti, ditambah dengan kerugian yang tidak dibenarkan terhadap pendapatan lain.

Denda tambahan yang berkaitan dengan ketepatan sebanyak 20 peratus daripada kekurangan pembayaran akan dinilai kerana kecuaian atau pengabaian peraturan, dan / atau pengurangan cukai pendapatan yang besar. Dalam beberapa kes, denda mungkin setinggi 40 peratus untuk salah sangka penilaian kasar, yang ditakrifkan sebagai kurang bayar $ 5,000 atau lebih dalam cukai, $ 10,000 untuk syarikat.